
پیشرفت در مذاکرات هسته ای
شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز): با توجه به اینکه مذاکرات اکنون به گلوگاه حساسی رسیده و همگان منتظر خروجی آن هستند در نتیجه اظهارات مقامات هر دو طرف نیز توجه بیشتری را میطلبد و در همین راستا شاهد بودیم تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان برای اولین بار از تعبیر "پیشرفت" در پایان مذاکرات استفاده کرد و ...
مذاکرات هستهای ایران با 6 قدرت جهان اکنون در مسیری قرار گرفته که راه برای هرگونه بازی سیاسی بسته است و طرفها علاوه بر نشان دادن اراده لازم باید تصمیم جدیای را اتخاذ کنند.
"جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا، چند روز پس از تمدید مذاکرات اعلام کرد که توافق با ایران ممکن است زودتر از آنچه قبلا پیش بینی می کردیم رخ دهد. او گفت این توافق می تواند ماه ها زودتر از آنچه زمان نهایی اعلام شده است منعقد شود . از طرف دیگر "سیدعباس عراقچی" معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت خارجه نیز با پایان این دور از مذاکرات گفت: این که فرصت هفتماه تمدید شده به این معنی که بخواهیم هفت ماه مذاکره کنیم نیست بلکه بنا داریم ظرف چند هفته آینده به یک توافق کلی رسیده و بدون هیچ فاصلهای بررسی جزییات را داشته باشیم . پس از آن شاهد برگزاری جلسات متعدد کارشناسی و دیدار وزارای خارجه ایران و 1+5 در حاشیه اجلاسهای داووس و مونیخ بودیم. اگربخواهیم افق دیدمان را از از اتاقهای مذاکرات بر داشته و به بازتاب مذاکرات هستهای در مسائل داخلی ایران بنگریم، حمایتهای ملت ایران از مذاکرات هستهای و هوشیاری آنان در این زمینه و از سویی دیگر حمایت مقام معظم رهبری و کمک ایشان به تیم هستهای بسیار درخور توجه خواهد بود.
رهبر انقلاب اسلامی، علت ناکامیهای پی در پی آمریکاییها در مسائل منطقه و بویژه مسائل ایران را، همین خطای محاسباتی و اشتباهات راهبردی دانستند و افزودند: یک نمونه از این خطاها، یک مقام آمریکایی است که گفته بود، ایرانیها در مذاکرات هستهای، دست بسته هستند و گیر افتادهاند و آن طرفی که فعلاً گیر افتاده و دچار مشکل است، آمریکا است و همه واقعیات این منطقه و خارجِ منطقه، اثبات کننده این حقیقت است . ایشان با اشاره به اظهارات مکرر آمریکاییها که میگویند «توافق نکردن بهتر از توافق بد است» افزودند: ما هم همین عقیده را داریم! و معتقدیم توافق نکردن بهتر از توافقی است که به ضرر منافع ملی و زمینه ساز تحقیر ملت بزرگ ایران شود . تلاش بیوقفه مسئولین و هیأت مذاکره کننده برای خارج کردن حربه تحریم از دست دشمن، دومین نکتهای بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و گفتند: اگر این اتفاق رخ دهد و با توافق، حربه تحریم از دست دشمن خارج شود، بسیار خوب است اما اگر این اتفاق نیفتاد، همه بدانند که راهکارهای فروانی در داخل کشور برای کُند کردن حربه تحریم وجود دارد .
از طرف دیگر حضور ملت ایران در راهپیمایی 22 بهمن با در دست داشت پلاکارهایی با مضمون هستهای نشان دهنده آگاهی این ملت و حمایت آنان از تلاش تیم هستهای برای حفظ عزت و منافع ملی بود. تاثیر این دو مهم را در روند مذاکرات کنونی میتوان مشاهده کرد. با آغاز اسفند ماه دور جدید مذاکرات هستهآی در ژنو با دیدار معاونین وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور هلگا اشمید پیگیری شد و درحالی که مذاکرات کارشناسی در جریان بود "جان کری" وزیر امورخارجه امریکا در دیدار با فیلیپ هاموند به این نکته اشاره کرد که پنج به اضافه یک درباره ایران متحد است.
وزیر امورخارجه کشورمان نیز در توضیح حضور این دو چهره نیز اظهار داشت: ما به مراحلی رسیدیم که نیاز است فردی با اشراف کامل به موضوعات هستهای ایران در سطح آقای صالحی این کار را انجام دهد . وزیر امور خارجه کشوورمان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به این موضوع که تا زمانی که به توافق کامل نرسیم هیچ توافقی صورت نگرفته است،تاکید کرد: توافقی که ناقص و مبهم باشد مورد پذیرش ما نیست.
عراقچی افزود: اظهاراتی که وزیر خارجه آمریکا درباره مذاکرات کرد، تکرار اظهارات هفته قبل باراک اوباما بود و همواره هم این سخنان تکرار شده از نظر ما هیچ تاثیری در میز مذاکره نخواهد داشت. تا وقتی ادبیات احترام در پشت میز مذاکره وجود دارد ما به مذاکرات ادامه خواهیم داد وارزشی برای فضاسازیهای رسانهای قائل نیستیم ولی اگر این نوع رویکرد بخواهد به میز مذاکره کشیده شود حتما میز مذاکره را ترک خواهیم کرد (ادامه متن را اینجا بخوانید) وجود ادبیات احترام در مذاکرات و برگزاری جلسات سنگین فنی و سیاسی نشان میدهد آجه در مذاکرات میگذرد فضایی جدی است و اظهارات مقام غربی تنها دست و پا زدن برای آن چیزی است که در گذشته در ذهن خود پرورانده تا بتوانند از رهگذر این موضوع امتیازی واهی کسب کنند.
وی ادامه داد: آنها درک میکنند که ما مشکلاتی داریم و ما هم درک میکنیم که آنها مشکلاتی دارند. همه ما روی مسائل اصلی کار میکنیم و در هر مذاکرهای هم همین طور است. پس توافقنامه موقت یک نمونه از تلاش ما برای کار کردن با یکدیگر روی یک موضوع است وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: من از برخی افراد شنیدم که درباره برچیدن (برنامهٔ هستهای ایران) صحبت کردند. من از سال دوهزارو سه به دولت جرج بوش متذکر شده بودم که آنها (دولت بوش) به دنبال عدم غنی سازی هستند اما آنها (ایرانیها) غنی سازی را پشت سرگذاشتند و سانتریفوژها را هم ساختند و از یکصد و شصت و چهار سانتریفوژ به نوزده هزار سانتریفوژ رفتند. آنها این کار را کردند درحالیکه تحت تحریم بودند درحالیکه از این کار منع شده بودند و... هنگامی که به اظهارات صهیونیستها و لابی آنها در کنگره آمریکا توجهمیکنیم، میبینیم که انها بارها تاکید کردند که باید تاسیسات هستهای ایران برچیده شود، اما از طرف دیگر کسانی که با ایران بر سر میز مذاکره نشستند و در اتاقهای مذاکراتی حضور یافتند میبینیم غنی سازی ایران را پذیرفته و علنا به بومی بودن این دانش اذعان میکنند بنابراین این موضوع تاثیر سیاستهای منطقی ایران را نشان میدهد، گویی اتاقهای مذاکرات آنها را از خواب بیدار کرده و باعث خواهد شد که با دو دو تا چهارتا کردن منطقی واقعیتهارا ببینند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با اشراف بر اینکه توافق هستهای میتواند روابط دیپلماتیک را هموار کند گفت: طرفین به توافق هستهای نزدیک هستند اگر در میان بحرانهای غرب آسیا توافقی با ایران بر سر مساله هستهای به دست آید، فرصتی برای خلق یک چارچوب جدید برای ایجاد ثبات و امنیت خواهد بود.
"وندی شرمن" که در اظهار نظر منفی نسبت ایران ید طولایی دارد با ابراز امیدواری نسبت به توافق هستهای بین ایران و گروه ۱+۵، اظهار داشت: مذاکرات هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ را سخت و پیچیده است و در مذاکرات هستهای فقط در مورد پرونده هستهای سخن گفته میشود. این روزها بحث هستهای پایه ثابت هر محفلی است که دیدار معاون اروپای وزارت خارجه کشورمان با وزیر امور خارجه دانمارک از این قاعده مستثنی نیست، «مجیدتختروانچی» هفته گذشته در این دیدار تاکید کرد:در دور اخیر مذاکرات ژنو، پیشرفت قابل توجهی به دست آمد که امیدواریم در مذاکرات هفته آینده بتوانیم قدمهای مثبت بیشتری برداریم. رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز به برداشته شدن گامهای بلند در مذاکرات اشاره کرد و گفت: خوشبختانه نتایج خیلی خوبی گرفتیم وقدمهای بلندی برداشتیم، البته هنوز مواردی هست که باید مورد بحث قرار گیرد. صالحی همچنین از راهبرد توسعه رآکتورهای کوچک در کشورها به عنوان ابتکاری در جهت سرمایهگذاری اندک و سوددهی بالا نام برد و.. وزیر امور خارجه کشورمان نیز از پیشرفتهای خوبی در زمینه فنی خبر داد و گفت: "پیشرفت" قابل ملاحظهای در زمینه فنی صورت گرفته اما اختلاف نظرها در رابطه با هستهای و تحریمها باقی است. بارها اعلام کردهایم که تحریمها برای رسیدن به هیچ هدفی مفید نبوده آمریکا و کشورهای غربی باید بدانند تحریمها تنها مانعی هستند برای رسیدن به تفاهم و اگر این موضوع رفع شود، ما به تفاهم نزدیک شدهایم. همچنین باید در مورد کلیه موضوعات توافق کنیم تا در نهایت به یک توافق برسیم. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران اظهار داشت: باید در مورد همه زمینهها توافق صورت گیرد اما در هفتههای گذشته پیشرفتهایی را داشتیم که در این هفته هم در رابطه با تحریمها به پیشرفتهایی نائل خواهیم شد تا به یک توافق جامع که قابلیت اجرایی شدن داشته باشد، برسیم.