رپرتاژ آگهی
لباس اقوام ایرانی و این همه زیبایی
ایران همواره مهد هنر اصیل اسلامی و فرهنگ بی مثال پارسی بوده است. این فرهنگ و هنر در طراحی لباس اقوام ایرانی به خوبی نمایان است
ایران همواره مهد هنر اصیل اسلامی و فرهنگ بی مثال پارسی بوده است. این فرهنگ و هنر در طراحی لباس اقوام ایرانی به خوبی نمایان است. در پوشش اقوام مختلف، سری نهفته است. بر اساس منطقه جغرافیایی و آداب و رسوم اقوام این لباس ها به مرور تغییراتی کرده اند. به طوری که مردم جنوب از طرح ها و رنگ های خاصی استفاده کردند. مردم شمال بیشتر به سمت رنگ ها و طرح های خاصی متمایل شدند. در سایر بخش ها نیز این تفاوت کاملا مشهود است. مطمئنا خرید لباس بر اساس سلیقه اقوام ایرانی یک تجربه تازه است.
لباس ویژه اقوام ایرانی ساکن در مناطق کوهستانی
شلوار بسیار گشاد در بین مردان ساکن در منطقه کوهستانی از ملزومات اصلی است. انتخاب این سبک پوشش برای داشتن تردد راحت تر بسیار مهم خواهد بود. مردان عشایری نیز از این نوع شلوارها بیشتر استفاده می کنند. استفاده از کلاه پشمی در مناطق کوهستانی سردسیر بسیار رایج است. روسری پشمی نیز در بین زنان اقلیم کوهستانی طرفدار زیادی دارد. استفاده از لباس سازگار با طبیعت در بین عشایر رواج زیادی دارد.
بیشتر مردم عشایری لباس هایی با پشم و نخ طبیعی می پوشند. لباس اقوام ایرانی به صورت کلی تنوع بسیار زیادی دارد. رنگ های خاص و مختلفی در تهیه این لباس ها استفاده شده است.
لباس اقوام ایرانی منطقه غرب
لباس اقوام ایرانی در آذربایجان و آذری ها معمولا دارای ساختار زیر می باشد.
لباس ها و جلیقه هایی دارای حاشیه دوزی و گلابتون، منجوق دوزی و سوزن دوزی از بخش های مختلف لباس ترکی است. سه قسمت اصلی سرپوش و تن پوش و پاپوش در لباس آذری در پوشش محلی روستاهای آذربایجان هنوز وجود دارد.
لباس زنان آذری مسن دارای رنگ های ساده تر بوده و بانوان جوان تر از رنگ های متنوع تر استفاده می کنند. مردان آذری نیز اغلب از کلاه پشمی آذری با نام یون بورک و شاپو استفاده می کنند. تن پوش های اختصاصی مردان و پاپوش های آنان نیز به ترتیب با نام پالتون و کورک و اوو مارشال شناخته می شود.
لباس اقوام ایرانی کردی زنانه و مردانه
لباس کردی زنانه شاید نمادی از طبیعت زیبای کردستان باشد. رنگ های زنده موجود در لباس کردی زنانه سبب زیبایی فوق العاده زنان این دیار شده است.
لباس اقوام ایرانی در این منطقه به صورت جافی شلوار کردی زنانه و زیر پیراهن، پیراهن، جلیقه و قبا خواهد شد. کفش سنتی از دیگر بخش های لباس زنانه کردی زنانه و مردانه است. شلوار کردی مردانه گشاد تر بوده و مدل پیراهن مردانه شیک و زیبایی به همراه کت و عرق چین و همچنین کلاه مخصوص آن را تکمیل می کند. شال کمر نیز از دیگر بخش های جزئی لباس کردی مردانه است.
در زمان خرید لباس کردی باید به جنس پارچه آن توجه زیادی شود. لباس تهیه شده از موی بز کردی بهترین کیفیت را در بین سایر نمونه ها داراست.
لباس مردم خطه لرستان و بختیاری ها
هیچ کدام یک از لباس اقوام ایرانی به اندازه لباس لری از تنوع ویژه رنگ برخوردار نیست. لباس زنانه شیک لری شامل پیراهن های بلند رنگی می شود. نام این پیراهن ها تره یا ساوه است. سرپوش با نام سرون در بین زنان لر بختیاری رایج است. لباس این زنان از سرپوش، تن پوش، پاپوش و بالاپوش تشکیل می شود. از انواع سنگ های تزئینی قیمتی برای زیباتر کردن این لباس ها استفاده می شود.
گل ونی یک سربند بختیاری با اصالت 3000 ساله است. در واقع مهم ترین نماد لباس لری همین بخش می باشد. در زمان های قدیم گل ونی در اطراف کلاه مردانه پیچانده می شد. امروزه به صورت نمادین این سربند بین مردان استفاده می شود. تره یا ساوه از دیگر مدل های روسری لری در مناطق مختلف ایل بختیاری می باشد. عرقچین را نیز نوعی کلاه یا سربند رایج لری بین بختیاری ها می دانند.
لباس اقوام مردان لر از کلاه نمدی یا سربند، پیراهن و شلوار و ستره به همراه شال تشکیل می شود. گیوه و شولا از دیگر بخش های ویژه لباس چوپانی ایل بختیاری است. چوقا نیز تن پوشی از جنس پشم گوسفند است که به عنوان لباس زمستانی مردانه بختیاری شناخته می شود.
لباس زنانه شیک اقوام بلوچ
به عنوان یک لباس زنانه شیک می توان لباس بلوچی ها را انتخاب کرد. ترکیب رنگ های تیره برای زنان مسن و رنگ های روشن برای جوان ترها می تواند پاسخگوی هر سلیقه ای باشد. جیب موجود در لباس زنان بلوچی یک امتیاز بسیار مثبت محسوب می شود. به طوری که بیشتر لباس اقوام های ایرانی این امتیاز را ندارند. پاجامک، تکو و سریگ سه بخش اصلی ساختار لباس زنانه بلوچی است.
پیراهن های بلوچی معمولا به چند دسته متفاوت تقسیم بندی می شوند. به همین دلیل در زمان خرید لباس بلوچی باید به نوع پیراهن انتخابی دقت کنید.
پیراهن های تاجیک، دو گریبانه و پاچین از مدل های مختلف لباس بلوچی است. سیاه دوزی و گلدوزی دو روش متفاوت برای تزئین پیراهن های بلوچی می باشد. در گذشته بیشتر از دامن چین دار به نام تنبان در لباس زنان بلوچی استفاده می شد. این بخش از لباس در واقع جایگزین مناسبی برای شلوار بود. امروزه بیشتر از شلوارهای مخصوص در زیر این پیراهن ها استفاده می شود.
لباس اقوام بلوچی مردان دارای بخش های خاصی به نام کلاه نخی یا بره ای یا پاک می باشد. جلیقه و کبا از دیگر اجزای اصلی لباس مردان بلوچی است.
لباس ساکنان بندرهای خلیج فارس
هوای گرم و شرجی نیاز اقوام این بخش را به لباس کاملا متناسب بیشتر می کند. لباس زنانه شیک در بین خانم های این ناحیه چندان رواجی ندارد. بیشتر بانوان از چادرهای طرح دار کوتاه و رنگی و پیراهن مخصوص با جنس نخی استفاده می کنند. در زیر پیراهن این بانوان از شلوارهای نخی و خنک استفاده می شود. برای حفظ حجاب بیشتر و جلوگیری از آفتاب سوختگی، بانوان این خطه از روبنده های خاصی بر روی صورت استفاده می کنند.
پیراهن این بانوان نام های متفاوتی دارد. بیشتر این پیراهن ها را با نام هایی مثل کندوره، گون و اشکم و نشته می شناسند. برای تزئین شلوار این بانوان از روش های مختلفی مثل بادله تمام و نیم بادله و وودولی دستی و چرخی استفاده می شود.
لباس اقوام ایرانی بندری مردانه امروزه از کلاه و لنگ و دستمال و پیراهن تشکیل خواهد شد. پیژامه و کت و قبا از اجزای دیگر تکمیل کننده لباس اقوام این منطقه است.
* این مطلب رپرتاژ آگهی میباشد و سایت شمانیوز هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.