شمانیوز
شما نیوز

داروی ارگوتامین سی چیست؟ + موارد مصرف و عوارض جانبی

در این مطلب با داروی ارگوتامین سی که از دسته داروهای ضد میگرن می باشد آشنا می شوید .موارد مصرف و عوارض جانبی آن برای شما آورده شده است .

داروی ارگوتامین سی چیست؟ + موارد مصرف و عوارض جانبی

ارگوتامین سی از دسته داروهای ضد میگرن می باشد که در حملات میگرنی مورد استفاده قرار می گیرد .اگر در دوران بارداری به سر می برید حتما از مصرف این دارو خودداری کنید چرا که باعث مرگ جنین می شود .از عوارض مصرف این دارو می توان سرگیجه , اسهال و رنگ پریدگی را نام برد .

 

موارد مصرف داروی ارگوتامین سی

ترکیب ارگوتامین و کافئین برای درمان سردردهای عروقی، مانند حملات حاد میگرن و یا انواع میگرن که به سایر داروهای ضد درد پاسخ نمی‌دهد، استفاده می شود.

 

مکانیسم اثر

-ارگوتامین: این دارو گیرنده‌های آلفا- آدرنرژیک را تحریک کرده و با مقادیر درمانی عروق محیطی را تنگ می‌کند (اگر تونیسیته عروق کم باشد). با این وجود، اگر تونیسته عروق زیاد باشد، این دارو موجب گشاد شدن عروق می‌شود.

 

داروی ارگوتامین سی چیست؟ + موارد مصرف و عوارض جانبی

 

این دارو با مقادیر زیاد یک مسدودکننده رقابتی آلفا- آدرنرژیک است. ارگوتامین با مصرف مقادیر درمانی برداشت مجدد نوراپی نفرین را مهار می‌کند که این امر فعالیت تنگ کننده عروق آن را افزایش می‌دهد.

 

این دارو به‌عنوان یک آنتاگونیست ضعیف تر سروتونین، سرعت افزایش یافته تجمع پلاکتها توسط سروتونین را کم می‌کند.

 

در درمان سردردهای عروقی، ارگوتامین احتمالاً به طور مستقیم سبب تنگی بسترهای شریانی گشاد شده کاروتید می‌شود، در حالیکه دامنه ضربان را کاهش می‌دهد. به نظر می‌رسد اثرات سروتونینرژیک و کاتکول آمین این دارو نیز در این اثر درگیر هستند.

 

کافئین: این دارو سرعت و میزان جذب ارگوتامین را افزایش می‌دهد.

 

داروی ارگوتامین سی چیست؟ + موارد مصرف و عوارض جانبی

 

فارماکوکینتیک

جذب ارگوتامین آهسته و ناکامل است، اما کافئین جذب آن را تسهیل می‌کند. متابولیسم آن احتمالا کبدی است و نیمه عمر آن حدود ۲ ساعت است. دفع آن از صفرا است. کافئین به خوبی و سهولت از مجرای گوارش جذب و در تمام قسمتهای بدن انتشار می‌یابد . متابولیسم آن کبدی است و از راه دفع آن نیز کلیوی است.

 

منع مصرف ارگوتامین سی

مصرف این دارو در زنان باردار اکیدا ممنوع است و جزء گروه X طبقه بندی می شود و ممکن است باعث مرگ یا نقص عضو جنین گردد.

 

این دارو در صورت آنژیوپلاستی، جراحی عروق بویژه شریان و زیادی شدید و غیر قابل کنترل فشار خون نباید مصرف شود.

 

داروی ارگوتامین سی چیست؟ + موارد مصرف و عوارض جانبی

 

عوارض جانبی ارگوتامین سی

بیحسی و گزگز انگشتان دست، پا یا صورت، گرفتگی عضلانی، خارش پوست، درد در ناحیه بازو، سرد شدن یا رنگ پریدگی دستها یا پاها، اسهال، سرگیجه، تهوع یا استفراغ و خیز از عوارض جانبی دارو هستند.

 

تداخلات دارویی

مصرف همزمان با سایر آلکالوئید‌های ارگو یا داروهای تنگ کننده عروق ممکن است ایسکمی عروق محیطی و گانگرن شود. استعمال زیاد دخانیات همراه با ارگوتامین ممکن است موجب بروز ایسکمی عروق محیطی گردد.

 

به دلیل داشتن کافئین در این فراورده مصرف همزمان با سایر داروهای محرک CNS موجب تحریک بیش از حد CNS می‌گردد. مصرف همزمان لیتیم همراه با کافئین ممکن است دفع ادراری لیتیم را افزایش داده و اثر درمانی آن را کاهش دهد.

 

هشدار ها

این دارو در موارد زیر باید با احتیاط فراوان مصرف شود: بیماری شریان کرونر، آنژین صدری (غیر پایدار یا وازواسپاستیک)،‌ عیب کار کبد، بیماری عروق محیطی، کهیر‌ شدید بویژه اگر همراه با بیماری کبد باشد و عیب کارکلیه، اضطراب، بیماری شدید قلب، قرحه گوارشی و بی‌خوابی.

 

توصیه های دارویی ارگوتامین سی

۱٫ مصرف دارو با شروع اولین علائم میگرنی بیشترین اثر را دارد. ۲٫ به بیمار توصیه می‌شود پس از مصرف دارو به مدت ۲-۱ ساعت در اتاق تاریک استراحت نماید.

 

۳٫ از استعمال دخانیت باید خودداری شود. ۴٫ این دارو نباید بیش از مقدار توصیه شده مصرف شود. ۵٫ در صورتی که مصرف مقادیر معمول سبب رفع سردرد نشود باید به پزشک مراجعه شود.

 

داروی ارگوتامین سی چیست؟ + موارد مصرف و عوارض جانبی

 

مقدار مصرف ارگوتامین سی

بزرگسالان: یک قرص ارگوتامین سی به هنگام شروع حمله سردرد مصرف می‌شود، که در صورت نیاز، بعد از ۶۰-۳۰ دقیقه تکرار می‌شود. در صورت لزوم تکرار مصرف، در شروع حمله بعدی دو قرص تجویز می‌شود، که در صورت نیاز، بعد از ۶۰-۳۰ دقیقه مجدداً تکرار می‌گردد.

 

بدین ترتیب، مقدار مصرف افزایش داده می‌شود تا جایی که فقط یک مقدار مصرف دارو برای جلوگیری از حمله کافی باشد یا مقدار اولیه به پنج قرص برسد. حداکثر مقدار مصرف تا ۱۰ قرص در هفته است.

 

کودکان: در کودکانی که سن بیشتری دارند یا در سنین بلوغ هستند، یک قرص ارگوتامین سی تجویز می‌شود که در صورت نیاز، بعد از۳۰ دقیقه تکرار می‌گردد.

 

شکل دارویی:

ارگوتامین سی به صورت قرص موجود می باشد.

 

 

منابع: دارویاب ، نوین دارو

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۶۱ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • مهدی بیات

    مهدی بیات

  • ناشناس

    آیا این دارو بر روی سیستم ایمنی بدن تاثیری دارد

  • غلامعلی

    بسیا عاری

  • ناشناس

    خیلی خوب🙂