بقائی: در رابطه با آژانس نیاز به میانجیگر نداریم

سخنگوی وزارت امور خارجه امروز با بیان اینکه در رابطه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیاز به میانجیگر نداریم، در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام گفت:‌ با توجه به جمیع شرایط بهترین تصمیمی را که تامین کننده منافع ملی کشور باشد اتخاذ خواهیم کرد و هر زمان اتخاذ شود درباره جزئیات آن اطلاع رسانی می‌کنیم.
بقائی: در رابطه با آژانس نیاز به میانجیگر نداریم

اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (یکشنبه) دوم آذرماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.

وی ضمن تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) هفته بسیج را گرامی داشت.

دیگران چه می خوانند:

سخنگوی دستگاه دیپلماسی به ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه اشاره کرد و گفت‌:‌ گزارش‌هایی که این چند روز درباره استفاده رژیم صهیونیستی از سلاح‌های ممنوعه از جمله بمب‌های خوشه‌ای خطرناک و کشنده در جنوب لبنان منتشر شد گویای این واقعیت است که این رژیم هیچ حد و حدودی را در اقدامات خلاق حقوق بین‌الملل خود را نمی‌شناسد.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره نامه پزشکیان به ولیعهد عربستان گفت: در این مورد یکی دو نوبت موضع گیری کردیم. این نامه صرفا نامه معمولی بوده که در چارچوب مراودات ایران و عربستان در رابطه با برگزاری مراسم حج تبادل شده است.وی گفت: این نامه حاوی پیام قدردانی ایران از عربستان درباره خدمات ارائه شده در حج سال گذشته و ابراز امیدواری نسبت به اینکه این خدمات امسال هم ادامه یابد.بقائی درباره میانجیگری عربستان یا کشور دیگر که سؤال خبرنگار بود نیز بیان کرد:‌ اصلا مسئله، مسئله میانجیگری و واسطه نیست. موضوع به رویکرد و سیاست آمریکا برمی‌گردد و جدی نبودن آن در رابطه با مذاکره و اینکه نگاه آمریکا به مذاکره بیش از آنکه بر مبنای یک امر متعارف دیپلماتیک مبتنی بر داد و ستد باشد براساس دیکته کردن است.سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد:‌ مادامی آمریکا بر این رویکرد اصرار بورزد مذاکره‌ای شکل نمی‌گیرد. با عربستان رابطه خوبی داریم و برای این رابطه ارزش قائلیم. از عربستان و دیگر کشورها که سعی می‌کنند مساعی جمیله خود را برای کاهش تنش‌ها استفاده کنند، قدردان هستیم.وی گفت:‌اینجا بحث میانجی و مذاکره نیست.

وی در پاسخ به سؤالی گفت: از زمان بروز تنش بین افغانستان و پاکستان برای رفع تنش تلاش کردیم.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات نتانیاهو بیان کرد: قطعا اگر جنایات رژیم صهیونیستی و جنگ افروزی این رژیم در منطقه مهار نشود حتما آثار و تبعات آن به سایر مناطق دنیا سرایت خواهد کرد.وی افزود: خوی تجاوزگری و خودبرترپنداری این رژیم این را نشان می‌دهد که هیچ بخشی از دنیا را از اقدامات جنایتکارانه خود مصون نمی‌دانند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی گفت: ما با آژانس نیاز به میانجیگر نداریم. نمایندگی ما در وین با آژانس در تعامل است و عضو آژانس هستیم.وی افزود: مادامی که عضو معاهده منع اشاعه هستیم خود را متعهد می‌دانیم.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیان کرد:‌ بن بستی وجود ندارد. ما عضو آژانس هستیم و از آژانس و مدیران آژانس مطالبه گر هستیم و انتظار داریم مدیران این سازمان نسبت به وظایف تخصصی و فنی خود متعهد بمانند و اجازه ندهند فشارهای آمریکا و سه کشور اروپایی آژانس را از مسیر خود دور کند.وی افزود: ما با آژانس بعد از سه دور مذاکره به تفاهم دست یافتیم و شیوه همکاری ایران و آژانس پس از حمله اسرائیل و آمریکا مشخص شده بود متاسفانه سه کشور اروپایی تحت تأثیر و فشار آمریکا این فرصت را از آژانس سلب کردند و با تحرکاتی که در سطح شورای امنیت و سازمان ملل انجام دادند و اقدام اخیر در آژانس باعث اخلال در این روند شدند. بقائی ادامه داد: موضوع خیلی روشن است ایران در چارچوب تعهداتش وفق ان.پ.تی به تعاملاتش با آژانس ادامه می‌دهد ولی با توجه به قانون مصوب مجلس و در چارچوبی که قانون مجلس مشخص کرده است.وی عنوان کرد:‌ گفت‌وگوها با آژانس در این قالب پی ریزی خواهد شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتشار مطالبی در روزنامه‌های آمریکایی درباره ارتباط تام باراک با جفری اپستین هم گفت:‌ سیاست داخلی در آمریکا همیشه بر رویکردها و رفتارهای آمریکا در سطح خارجی تأثیرگذار بوده است.وی افزود: این تحلیل وجود دارد که اقدامات آمریکا در کارائیب و ... تلاشی برای منحرف کردن افکار عمومی داخلی و بین المللی از مسائل داخلی آمریکا.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اینکه در اظهاراتی گفته بود که اقدامات دیگری هم در دستورکار هست و اینکه ایران چه اقداماتی را در این راستا در دستورکار دارد؟ بیان کرد: یک گام ما روشن اعلام شد و رسانه‌ای هم شد درباره نامعتبر تلقی کردن تفاهمی که در 9 سپتامبر (18 شهریورماه) بین ایران و آژانس در قاهره صورت گرفت و چون قابلیت اجرایی نخواهد داشت، با توجه به شرایطی که آمریکا و سه کشور اروپایی ایجاد کردند.وی افزود: با توجه به جمیع شرایط بهترین تصمیمی را که تامین کننده منافع ملی کشور باشد اتخاذ خواهیم کرد و تصمیم گیری در مورد موضوع هسته‌ای در سطح کلان کشور اتخاذ خواهد شد و هر زمان این تصمیم اتخاذ شود درباره جزئیات آن اطلاع رسانی می‌کنیم. سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد:‌ مرکزیت هر تصمیم این خواهد بود که منافع کشور و حقوق ملی ایران براساس معاهد منع اشاعه به بهترین وجه حفظ شود.

بقائی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره ورود ترامپ به حل بحران سودان و اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه با امارات، عربستان،‌ مصر و دیگر شرکا برای پایان دادن به وضعیت جاری در سودان همکاری می‌کند و اینکه موضع ایران در خصوص این رویکرد آمریکا چیست؟ عنوان کرد:‌ تحولات سودان بسیار نگران کننده است.وی افزود:‌ اگر به تاریخچه بحران سودان نگاه کنیم متوجه می‌شویم طرفی که الان مدعی تلاش برای کمک به حل و فصل موضوع است یعنی آمریکا یکی از طرف‌های اصلی شکل گیری این بحران از حدود دو دهه قبل بوده است و مداخله آمریکا در وضعیت سودان منجر به تشدید تنش‌ها، چندپارگی کشور و کشتار مردم بیگناه شده است.سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد:‌ هرگونه مداخله طرف‌های ثالث در امور داخلی سودان را مردود می‌دانیم و دولت سودان باید بتواند صلح و ثبات را به سودان برگرداند.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره تنش لفظی چین و ژاپن بیان کرد:‌ درباره تحولات این منطقه کاری که آمریکا انجام می‌دهد و هر از چند مدتی با ارسال محموله‌های تسلیحاتی به تایوان درصدد اقدامات تحریک آمیز علیه چین است از نظر ما مردود است.وی گفت: موضوع اصولی ما این است که چین واحد باید توسط همه دولت‌ها محترم شمرده شود و این براساس چند قطعنامه مصوب سازمان ملل است. اقداماتی که آمریکا انجام می‌دهد و برخی دیگر را در منطقه در کنار خود می‌آورد و تحریک می‌کند نشانگر این است که آمریکا بزرگ‌ترین تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی است.

وی در پاسخ به سؤال دیگری در مورد تهدید آمریکا به تحریم ایران، بیان کرد: ما به صورت روزانه مواجه به بسته‌های تحریمی آمریکا علیه ایران هستیم و پنج دهه است این تحریم‌ها ادامه دارد و این تحریم‌ها به دهه 1950 برمی‌گردد و زمانی که ایران تصمیم به ملی کردن صنعت نفت گرفت. این تحریم‌ها به ما آزار می‌رساند ولی نمی تواند بر عزم ما در دفاع از عزت ملی و منافعمان خللی وارد کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره توقیف نفت‌کش توسط ایران کرد: محموله متعلق به ایران بوده و دستور توقیف براساس حکم قضایی صورت گرفته است.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره حضور عراقچی در لاهه برای در اجلاس سالانه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در لاهه هلند گفت: عراقچی روز سه‌شنبه در این اجلاس حضور خواهد یافت. از هر فرصتی استفاده خواهیم کرد هم برای زنده نگهداشتن آن حادثه تلخ و مجموعه حوادثی که در طی سال‌های جنگ تحمیلی رخ داد و استفاده مکرر رژیم صدام از سلاح‌های شیمیایی علیه نظامیان و غیرنظامیان ایرانی و عراقی.وی افزود: این رسالت مستمری برای وزارت خارجه و کل نظام جمهوری اسلامی است و اینکه از این استفاده کنیم برای نشان دادن ماهیت غیرانسانی تسلیحات کشتار جمعی و جلوگیری از تکرار فجایع مشابه در آینده.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: یکی دو ماه قبل از طریق ارسال یادداشت رسمی به سفارت آلمان درباره سلاح‌های شیمیایی مورد استفاده در جنگ تحمیلی این موضوع را پیگیری کردیم و منتظر پاسخ هستیم.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات چارلی کرک درباره ورود آمریکا به جنگ با ایران گفت: چارلی کرک که ترور شد. این برای ما خیلی روشن است. اینکه بعضی از رسانه‌های آمریکایی هم به این صحه گذاشتند، صرفا تأیید کننده واقعیتی است که از اول برای ما مشخص بود. اینکه رژیم صهیونیستی همواره تلاش داشته آمریکا را به جنگ‌های بی پایان بکشاند.وی افزود: این چیزی از مسئولیت دولت آمریکا کم نمی‌کند به عنوان طرفی که به این دام افتاد و حاضر شد مسئولیت سنگینی را به عنوان همدست و مشارکت کننده در تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی بپذیرد.بقائی گفت: تردیدی نیست آمریکا مسئول و شریک اصلی تجاوز علیه ایران محسوب می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی گفت: آتش‌بسی در غزه وجود ندارد و ظرف 45 روز نزدیک به 1300 الی 1400 انسان بی‌گناه کشته و زخمی شده‌اند.وی افزود: آمار قطعی این است که حداقل 350 نفر در این یک ماه و نیم اخیر در غزه به شهادت رسیدند. آتش‌بسی وجود ندارد. این محدودیت‌هایی که اشاره کردید حدود سه ماه قبل اعمال شد و مشخص بود نمایشی است.بقائی خاطرنشان کرد:‌ آلمان و تأمین کنندگان تسلیحات برای رژیم صهیونیستی به خوبی می‌دانند این تسلیحات برای حمله به کشورهای منطقه، علیه لبنان و یمن و کشورهایی که رژیم صهیونیستی علیه آنها مرتکب تجاوز نظامی شد، استفاده می‌شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره غنی‌سازی در ایران بیان کرد: قطعا همه گزینه‌های ممکن را مدنظر داریم و برای صیانت از منافع و حقوقمان راه های مختلف را مدنظر قرار می دهیم.وی افزود:‌ اینکه به دلیل یک اقدام خلاف و ارتکاب یک عمل مطلقا ممنوع و توسل به نیروی نظامی و حمله به تأسیسات هسته‌ای صلح آمیز ایران شرایطی را بر ما تحمیل کنند به این معنا نیست که ایران از حق خودش می‌گذرد.بقائی گفت: اینکه وزیر خارجه گفت به خاطر تجاوز غنی‌سازی ما به حالت تعلیق درآمده به این معنا نیست که ما به خاطر این امر تحمیل شده حاضریم از حقی که به موجب حقوق بین‌الملل از آن برخورداریم بگذریم.وی گفت: ما به عنوان عضو معاهده منع اشاعه محق هستیم به بهره‌برداری صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و در ادامه این مسیر مصمم هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی گفت که عراقچی در سفر به لاهه برنامه‌ای برای نشست با وزرای خارجه سه کشور اروپایی ندارد.

وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات ترامپ در خصوص مذاکره با ایران گفت: اینکه مدام گزاره‌ای تکرار شود که ما دنبال دیپلماسی هستیم ولی به زوایای مذاکره معقول و مبتنی بر به رسمیت شناختن منافع طرف مقابل پایبند نباشیم، صرفا یک نمایش و ژست است برای اینکه خود را به عنوان حامی دیپلماسی نشان دهند. در عمل چنین نبوده است.بقائی اضافه کرد: این واقعیت را در نظر داشته باشید که ایران در حین یک گفت‌وگوی دیپلماتیک که به پیشنهاد آمریکا برقرار بود مورد حمله قرار گرفت.سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تأمین منافع ایران مهمترین اصلی است که ما برای آن می‌جنگیم.این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: مادامی که مذاکره در قاموس آنها دیکته کردن باشد شرایط برای شکل گیری یک گفت‌وگو شکل نمی‌گیرد.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره تحرکات نظامی آمریکا علیه ونزوئلا بیان کرد: این اقدام محکوم است و مسئولیت شورای امنیت و شخص دبیرکل در این جا بسیار مهم است برای اینکه صراحتا با اقدام آمریکا در تهدید ونزوئلا و سایر کشورهای مستقل آنجا مخالفت کنند.وی گفت: سفارتخانه ما فعال به کارش در آنجا ادامه می‌دهد و در ارتباط نزدیک با مقامات ونزوئلا از طریق سفارتشان در تهران و در کاراکاس از طریق وزارت خارجه این کشور هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی گفت: دولت آمریکا با توجه به عملکردش به ویژه در این ده سال هیچ جایی برای اعتماد باقی نگذاشته است. در 2018 از برجام بدون هیچ دلیلی خارج شد. در دوران بایدن مذاکرات به جاهای خوبی رسیده بود در آخرین مراحل به نوعی نظرشان را تغییر دادند و با بدعهدی اقدام کردند و در آخرین مورد که در خردادماه اقدامی که رخ داد نشان داد آمریکا فاقد حداقل حسن نیت برای ورود به تفاهم معنادار است.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره دیدار مقامات رسمی ایران و لبنان هم بیان کرد: اینکه برخی رسانه‌ها تلاش کنند فضاسازی کنند، امر عجیبی نیست و قبلا هم رخ داده است.وی بیان کرد:‌ رابطه ما با لبنان مبتنی بر احترام متقابل است و دوستی ما با ملت و دولت لبنان ثابت شده است و هر زمان شرایط آن آماده و لازم باشد حتما تعاملات بین مقامات دو کشور انجام خواهد شد.

وی درباره آزاد شدن یک تبعه آلمانی فرانسوی بدون هیچگونه مذاکره دیپلماتیک و اینکه هنوز مهدیه اسفندیاری در زندان است گفت: این نشانگر آن است که نظام قضایی ما صرفا با توجه به اتهاماتی که مطرح و جرمی صورت گرفته است، تصمیم گرفته است.بقائی بیان کرد: جای تأسف دارد در خصوص موضوع خانم اسفندیاری تأکید می‌کنم بدون هیچ مبنا و ارتکاب جرم بازداشت و در این مدت در بازداشت بود مواضع خود را اعلام کردیم.سخنگوی وزارت خارجه گفت: ایشان خارج از زندان است و امیدواریم بعد از جلسه دادگاه که اواسط دسامبر است زمینه آزادی و بازگشت ایشان به میهن فراهم شود.

خبرنگاری درباره سفر هاکان فیدان به واشنگتن و تماس تلفنی او با عراقچی و اینکه آیا در این گفت‌وگو درباره سوریه و مذاکرات ایران و آمریکا گفت‌وگو شده؟ اظهار داشت: در هر گفت‌وگویی که با کشورهای همسایه داریم طیفی از موضوعات دوجانبه و موضوعاتی که به نوعی از قبل دربارها آن صحبت کردیم بحث می‌شود.وی افزود: ترکیه به عنوان کشور همسایه ما که در زمینه‌های مختلف به صورت مستمر با آنها رایزنی و مشورت داریم در هر گفت‌وگویی با وزیر خارجه ایران موضوعات مرتبط با امنیت و ثبات منطقه از جمله موضوع سوریه و موضوعات مرتبط با تداوم جنایات رژیم صهیونیستی غزه و فلسطین اشغالی و لبنان و همین طور موضوع هسته‌ای ایران بحث می‌شود.

بقائی: در رابطه با آژانس نیاز به میانجیگر نداریم

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟