شمانیوز
شما نیوز

راهکارهایی برای جلوگیری از اضافه وزن در کودکان

یکی از شایع ترین مشکلات کودکان به خصوص در شهر های بزرگ اضافه شدن بی رویه وزن آنهاست. امروزه این موضوع حتی در خانواده هایی که چاقی در آنها ارثی نیست نیز به وجود آمده است .با شیوع این مشکل ، مادر و پدر ها به فکر راه حلی برای درمان این بیماری هستند ، در این مطلب به بررسی راه حل های درمان چاقی می پردازیم.

راهکارهایی برای جلوگیری از اضافه وزن در کودکان

به گزارش شمانیوز به نقل از ایسنا : معضل چاقی در کودکان نگران کننده است و کاهش میزان فعالیت‌های بدنی می‌تواند این خطر را تشدید کند. با همه‌گیری بیماری کووید 19 و تعطیل شدن مدارس، کودکان بیشترین زمان خود را در خانه سپری می‌کنند همچنین امکان تردد به حداقل میزان رسیده که ممکن است شرایط برای ورزش کردن و فعالیت بدنی میسر نباشد. در این شرایط لازم است والدین به دنبال راهکارهایی باشند تا از افزایش وزن کودک جلوگیری شود.

سایت timesnownews به برخی از این نکات ساده اشاره کرده که با کمک آن‌ها می‌توان سلامت کودکان را حفظ و از افزایش وزن آنان جلوگیری کرد:

- مصرف میزان کافی از انواع میوه‌ها و سبزیجات

- آماده کردن میان وعده‌های سالم و خودداری از مصرف تنقلات شیرین و شور

- محدود کردن مصرف مواد غذایی فرآوری شده و نوشیدنی‌های حاوی مواد قندی

- گنجاندن حرکات ورزشی و یوگا در برنامه‌ روزانه کودک

- تعیین ساعت مشخص برای صرف وعده‌های غذایی

بسیاری ازکودکان کم سن و سال در مورد غذا ایراد گیر و به عبارتی بدغذا هستند و اشتهای کمی دارند و به تبع آن کمبود وزن نیز دارند.

پدر و مادر این بچه ها ممکن است نسبت به بد غذایی کودک شان حس خوبی نداشته باشند، ولی اگر این بچه در آینده شروع به غذا خوردن کند و حتی بیش از حد بخورد، والدین او احساس خوبی می کنند. چرا که اگر کودک شان خوب غذا بخورد، احساس می کنند والدین بهتری هستند.

این که بچه ها خوب بخورند و به موقع بخورند بسیارخوب است. ولی نباید فراموش کنید که همواره فرزندتان را به غذاخوردن صحیح و خوب تشویق کنید و این به معنای تشویق کودک به پُرخوری نمی باشد.

این نکته نیز مهم است که به عنوان پدر و مادر باید مراقب خودتان نیز باشید و به طور معقولی غذا بخورید چرا که بچه ها در خوردن نیز مانند بقیه ی کارها از بزرگترهای خود الگو برداری می کنند. مطالعات نشان داده است که اضافه وزن در کودکانی که پدر و مادر چاقی دارند، شیوع بیشتری دارد.

این مساله در مورد میزان فعالیت بدنی نیز صدق می کند. یعنی اگر والدین به فعالیت بدنی گرایش داشته باشند، این مسئله در بقیه ی افراد خانواده نیز گسترش می یابد.

عوارض چاقی

عوارض جسمی

* مشکلات مفصلی

*  دیابت

 * فشارخون بالا

* بیماری قلبی

* کلسترول بالا

عوارض روانی

* کاهش اعتماد به نفس

* افسردگی

* احساس گناه

 * علل چاقی

علل مربوط به شیوه زندگی

* زیاده روی در تماشای تلویزیون، انجام بازی های رایانه ای و کارکردن با رایانه

*  پیاده روی نکردن و نداشتن فعالیت بدنی

* داشتن دوستان و اطرافیانی که عادت های ناسالمی دارند.

علل مربوط به صنایع غذایی

*  فست فود

*  رستوران رفتن

*  مصرف غذاهای فرآوری شده

* مصرف نوشیدنی های شیرین

*  خوردن اندازه های بزرگ خوراکی ها

علل مربوط به متابولیسم

* چاقی در دوران کودکی

*  ژنتیک

 unnamed (2)

 

اگر می خواهید کودک شما دچار چاقی نگردد به راهکارهای زیر توجه نمایید:

* کودکان تمایل دارند که عادات غذایی خویش را از والدین و یا خواهر و برادر و بزرگترهای خانه فرا بگیرند و لذا اگر چنان چه غذایی که در خانه ارائه می شود و آن چه دیگر افراد خانواده می خورند سالم و متعادل و کم چرب و کم شکر باشد، کودک نیز همین شیوه را در پیش گرفته و امکان چاقی در او کمتر می شود.

* سعی کنید کودک تان را برای گردش و پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و… بیرون ببرید و شرایطی را فراهم کنید تا فرزندتان در باشگاه های ورزشی ثبت نام کند.

* وقتی بچه ها از مدرسه به منزل می رسند و نیز تعطیلات آخر هفته، زمان هایی است که ممکن است بچه ها با مصرف تنقلات صدها کیلوکالری اضافه مصرف کنند. دسترسی کودکان خود را به تنقلات محدود کنید. خوراکی های بی ارزشی مانند چیپس و پفک را از منزل بیرون ریخته و سعی کنید با دادن اطلاعات تغذیه ای درست به کودکان تان آن ها را از خرید این گونه مواد منع کنید.

* امروزه روش های غذا خوردن صحیح با غذا خوردن در جلوی تلویزیون و یا در حالت بازی و … جایگزین شده اند. یک روش برای کنترل کالری دریافتی کودک تان، مصرف دسته جمعی وعده های غذایی در خانواده است. متاسفانه امروزه درصد کمی از خانواده ها به طور منظم برای یک وعده ی غذایی اصلی مثل صبحانه با همدیگر دسته جمعی می نشینند و غذا را صرف می کنند.

* کودک خود را تشویق به مصرف میوه و سبزیجات کنید. سعی کنید همیشه میوه شسته و آماده در دسترس کودک تان باشد.

* بررسی ها نشان می دهند احتمال ابتلا به چاقی در کودکانی که در دوره نوزادی از شیر مادر استفاده کرده اند نسبت به کودکانی که از شیر خشک استفاده کرده اند کمتر است. 3 تا 4 ماه تغذیه ی انحصاری با شیر مادر، با 35 درصد کاهش چاقی در سنین 5 تا 6 سالگی همراه است.

* زمان بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون را در کودکان خود محدود کنید. امروزه کودکان ساعات زیادی را صرف بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون می کنند، مطالعات زیادی نشان داده که این شیوه ی زندگی در کودکان با افزایش وزن آن ها ارتباط مستقیم دارد.

اگر حق انتخاب به کودکان داده شود اغلب بچه ها، غذاهای پُرچرب و پُِرنمک یا پُرشکر را نسبت به میوه های تازه و سالاد و ماهی و … ترجیح می دهند. آن ها در منزل نشستن و سرگرم شدن با بازی های کامپیوتری را به بیرون از منزل رفتن و فعالیت بدنی داشتن، ترجیح می دهند.

لذا دادن آزادی بیش از حد به کودکان برای این که غذاهای رژیم غذایی شان را خودشان انتخاب کنند و یا ساعات زیادی را جلوی تلویزیون و یا کامپیوتر صرف کنند، در نهایت منجر به افزایش احتمال چاقی در آنان می گردد. پس بیایید اول شیوه های درست تغذیه را بیاموزید و اجرا کنید تا کودکان تان نیز از شما آن ها را بیاموزند.

 

10 فرمان غذایی

1-   میزان تماشای تلویزیون و کار و بازی کودکان با رایانه را محدود کنید.

2-    از تهیه غذاهایی که چربی، شکر و نمک فراوانی دارند، خودداری کنید.

3-  کمتر بیرون از منزل غذا بخورید و کودک را به غذاهای خانگی و سالم عادت بدهید.

4-   در تهیه غذاهای خانگی، تنوری کردن را جایگزین سرخ کردن کنید. اگر می خواهید مواد غذایی را سرخ کنید، با روغن زیتون فقط کمی تفت دهید.

5-   در برنامه غذایی خانواده از نان و محصولات سبوس دار و پرفیبر استفاده کنید.

6-    از غذاها برای پاداش دادن به  کودکان استفاده نکنید.

7-    بچه ها را مجبور نکنید غذای داخل بشقابشان را تمام کنند.

8-   خوراکی هایی که چربی مفید دارند، مصرف کنید؛ مانند انواع مغزها، ماهی، آووکادو و روغن زیتون

9-    بچه ها را به آهسته غذاخوردن تشویق کنید و به فرزندانتان 5 وعده در روز غذا دهید.

10-    کودکان را به مصرف میوه ها و سبزی های تازه عادت بدهید.

 

چند توصیه عملی

سرزنش و توهین اثر منفی دارد. جایگزین واژه افزایش وزن به جای چاقی، بار مثبت دارد و نباید با واژه چاقی ذهن کودکان را بمباران کنیم.

سعی کنید نیازهای فیزیکی و هیجانی کودک را از هم تفکیک کنید تا کودک بفهمد این دو جدا هستند. طوری رفتار نکنید که هر وقت مضطرب است، پرخوری کند. احساسات کودک را به خوردن ربط ندهید نگویید چون عصبانی است باید غذا بخورد تا خوب شود!

هرگز برای واداشتن کودک به غذاخوردن، پاداشی مانند تنقلات (پفک یا چیپس) به او ندهید. در حقیقت شما در کنار خوردن یک غذای خوب، یک پاداش بد می‌دهید و کودک در پاسخ به این پرسش که بالاخره این تنقلات خوب است یا بد، درمی‌ماند. شاید فعالیت یا بازی مورد علاقه کودک برای او بهترین پاداش باشد.

 

4 فرمان ویژه

-  کودکان را عادت بدهید که آب را به نوشیدنی های شیرین و گازدار ترجیح بدهند.

-  کودکان را تشویق کنید هر روز 60 دقیقه به ورزش یا فعالیت بدنی بپردازند.

-  کودکان را عادت بدهید غذای روزانه شان را در وعده های متعدد ولی کم حجم مصرف کنند.

-  سبزی ها و میوه های تازه را در وعده های اصلی و میان وعده های کودکان بگنجانید.

- تعیین برنامه خواب مشخص.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied