رپورتاژ آگهی/
گز سوغات اصفهان | بررسی خواص بهترین گزها
گز یکی از سوغاتیهای معروف و مخصوص شهر اصفهان است. در این مقاله به بررسی تاریخچه گز، انواع گز و خواص هر کدام میپردازیم.
گز یکی از سوغاتیهای معروف و مخصوص شهر اصفهان است. البته به دلیل خوشمزه بودن آن در سراسر دنیا محبوبیت زیادی دارد، برای همین اکثرا همه به دنبال بهترین مرکز خرید گز اصفهان هستند.
این محصول به علت ویژگیهای خاص خود شناخته شده و مورد توجه گردشگران و مسافران قرار گرفته است، یکی از دلایل معروفیت گز اصفهان طعم و مزهی منحصر به فرد آن است.
برای صادرات این خوراکی خوشمزه لازم است که بستهبندیهای شکیل و زیبایی را برای گز در نظر داشته باشید. با تلفیق کردن طرحهای جدید و سنتی در کنار هم میتوانید دل هر بینندهای را ببرید.
انواع مدلهای گز اصفهان را با طعم عالی و کیفیت بالا میتوانید از فروشگاه گز شیرین منش با بیش از یک قرن تجربه به آدرس www.shirinmanesh.com تهیه کنید.
گز از دوران پادشاهی آقا محمد خان قاجار به عنوان نخستین کالای صادراتی در ایران به دنیا ارائه شد.برای نخستین بار گز در اصفهان با ترکیب شکر، سفید تخم مرغ، گزانگبین، مغز پسته و بادام در دهه 20 هجری شمسی تولید شد. تقریبا سال 1330 هجری شمسی گلوکز مایع از چین به ایران صادر شد که از این ماده برای تولید گز استفاده میشد.
در این فرآورده سنتی هیچگونه مواد و افزودنیهای غیر طبیعی به کار نمیرود. گزانگبین از شناخته شدهترین گونههای درختچه است که در مناطق کویری در اطراف اصفهان، خوانسار و در سایر نقاط کشور مانند چهارمحال بختیاری یافت میشود.
از این درختچه ماده شیرینی تحت عنوان انگبین بدست میآید که در تولید گز مورد استفاده قرار میگیرد. وجود قند کتیرا موجود در درخت گون از طریق پشهای خاص تبدیل به گزانگبین میشود که بر روی گیاه باقی میماند. در اواسط شهریور ماه چوپانان و دامداران از این درخت، گزانگبین استخراج میکنند.
ترکیبات موجود در گز شامل شکر، گلوکز، مغز پسته یا بادام، گلاب، سفیده تخم مرغ و دیگر انگبینهای گیاهی مانند ترنجبین، خلال بیدمشک و گز علفی است.
برای تهیه گز میتوان عسل طبیعی را جایگزین گزانگبین کرد، به این خاطر که عسل طبیعی توسط زنبور تولید میشود و به عنوان انگبین گیاهی به حساب میآید.
انواع گز از لحاظ طعم
امروزه با پیشرفتهای زیادی که در این صنعت شده است گزهایی با طعمهای مختلف برای تمامی سلیقهها تولید و به بازار ارائه می شود از جمله:
- گز بدون انگبین
- گز شکلاتی
- گز بدون مغز
- گز لقمه نرم
- گز شکن دار
- سوهان گزی
- گز پروبیوتیک
- گز رژیمی
- گز آردی
در ادامه در مورد انواع گز توضیح خواهیم داد.
1. گز بدون انگبین
همانطور که در بالا اشاره کردیم شهد انگبین به رنگ سفید است که اصلیترین دلیل شیرینی و خوشمزگی گز میباشد. در حال حاضر تولید کنندگان برای جایگزین شهد انگبین از گلوکز، قند و شکر استفاده میکنند که البته به دلیل گران بودن این ماده است.
2. گز شکلاتی
یکی از انواع گزها، گز شکلاتی است. این گز با یک لایه شکلات کاملا پوشش داده میشود و علاوه بر اینکه ارزش غذایی آن را حفظ میکند مدت زمان نگهداری آن را هم افزایش میدهد.
3. گز بدون مغز
گز بدون مغز از لحاظ شکل و شیوه بستهبندی همانند گز آردی است.
4. گز لقمه نرم
یکی از انواع گز، گز لقمه نرم است. به این خاطر که درصدی رطوبت دارد و در عین حال بسیار نرم است و حالت کشسانی بالایی دارد که با گذشت زمان سفت و غیر قابل خوردن میشود.
5. گز شکن دار
این گز به گز اصیل اصفهانی شناخته میشود. رطوبت فوق العاده کمی دارد، خشک و شکننده است و به راحتی در دهان آب میشود، نیازی به جویدن ندارد و معمولا به صورت آردی تولید میشود و بهترین گز آردی اصفهان است.
6. سوهان گزی
سوهان گزی از محبوبترین و خوشمزهترین انواع گز است. این خوراکی مقوی از ترکیب دو شیرینی سوهان و گز تهیه شده است.
7. گز پروبیوتیک
یکی از جدیدترین گزهای تولیدی که فاقد قند میباشد از آن تحت عنوان گز پروبیوتیک یاد میشود. دلیل نامگذاری آن باکتریهای مفید به نام پروبیوتیک است.
باکتری پروبیوتیک موجب تقویت سیستم گوارش شده و برای کسانی که دچار مشکلات و ناراحتیهای معده هستند به خاطر وجود لاکتوز مفید است.
8. گز رژیمی
گز رژیمی یکی از انواع گز مناسب برای بیماران دیابتی
است. این شیرینی خوشمزه کالری کمتری وارد بدن شما میکند.
افراد که قصد دارند کالری کمی وارد بدنشان کنند و به عبارتی غذای رژیمی مصرف میکنند و یا حتی برای ورزشکاران بسیار مفید است.
معمولا در ترکیبات گز رژیمی از پودرهای گیاهی طعم دهنده به جای قند و گلوکز استفاده میشود.
9. گز آردی
گز آردی در روش تهیه و مواد اولیه شبیه به گزهای قالبی است. این نوع گز در مدلهای مختلف در بازار ارائه میشود. برای خشک شدن و حفظ رطوبت گز آن را در آرد فراوان میغلتانند. با استفاده از این گز دیگر نیازی نیست نگران چسبیده شدن آن به دندانهای خود باشید.
فرایند تولید گز چگونه است؟
در ابتدا داخل یک ظرف شکر و مقدار آب حل کنید، سپس به مدت 20 دقیقه اجازه دهید تا روی حرارت بماند. پس از جوش آمدن مقداری گزانگبین یا گلوکز اضافه کنید، بعد از اینکه از صافی رد کردید، مخلوط بدست آمده را روی حرارت قرار دهید تا غلیظ شود.
بعد از اینکه محلول به غلظت رسید سفید تخم مرغ را به آن اضافه کرده تا حجم آن دو برابر شود. بعد از اضافه کردن سفید تخم مرغ مقداری گلوکز به مواد اضافه میکنیم و با دستگاه همزن کاملا میزنیم.
توجه داشته باشید که حرارت به میزانی باشد که مواد داخل آن به مرحله پخت نرسد.
بعد از چند دقیقه حرارت زیر پاتیل را کم کرده و سرعت دستگاه همزن را کاهش دهید تا آب سفید تخم مرغ تبخیر و در نهایت گز آماده شود.
مغز پسته و بادام را به شکل یکدست به محتویات پاتیل اضافه کنید و مجدد به مدت 5 دقیقه با دستگاه همزن مخلوط کنید.
در مرحله بعدی گز را قالب گیری کرده و بعد از خنک شدن از قالب جدا کنید، داخل جعبه بستهبندی کنید و به بازار ارائه دهید.
7 خاصیت بینظیر گز
گز با وجود داشتن ویتامینها و مواد مغذی موجود در خود دارای خواص فراوانی است.
هر کدام این خواص برای حفظ سلامتی بدن و کنترل بیماریها نقش برجستهای دارند.
برخی از مهمترین خواص گز عبارت است از:
- تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
- خاصیت آنتی اکسیدانی
- بهبود عملکرد مغز
- جلوگیری از پوکی استخوان
- پیشگیری از یبوست
- تسکین دهنده و آرامش بخش اعصاب
- زیبایی و تقویت پوست
در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.
1. تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
گز را به عنوان یک ماده مغذی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. با استفاده از گز میتوان هموگلوبین خون را در بدن افزایش داد. همچنین گز با درمان کم خونی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
2. خاصیت آنتی اکسیدانی
خاصیت آنتی اکسیدان موجود در گز و وجود انواع ویتامینهای C و E موجب شده است تا از آن به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی نام برده شود. این قابلیت میتواند منجر به تقویت سیستم ایمنی در بدن شود و از بروز بسیاری از بیماریها از جمله سرطان و ناراحتیهای قلبی و عروقی پیشگیری کند.
3. بهبود عملکرد مغز
یکی از مزیتهای استفاده از خوراکیهای مقوی مانند گز باعث عملکرد بهتر سیستم مغز میشود.
از سوی دیگر مغزهایی مانند پسته و بادام استفاده شده در ترکیبات گز میتواند موجب بهبود عملکرد و تقویت حافظه شود.
4. جلوگیری از پوکی استخوان
یکی از ترکیبات گز، شهد انگبین است که از آن به مادهای مفید و موثر برای جلوگیری از پوکی استخوان یاد میکنند.
دلیل آن وجود مقادیر زیادی کلسیم در شهد انگبین است که در تقویت استخوانها نقش بسزایی ایفا میکند.
5. تسکین دهنده و آرامش بخش اعصاب
گز منبع غنی از مواد معدنی و منیزیم است که میتوان آن را به عنوان یک آرامش بخش معرفی کرد. گز در کنترل اعصاب و کاهش استرسهای روزانه بسیار موثر است. مادران باردار با مصرف گز میتوانند استرسهای خود را تا حدود زیادی کاهش دهند.
6. زیبایی و تقویت پوست
ویتامینهای موجود در گز اعم از ویتامین E به عنوان مادهای مفید، به حفظ سلامت پوست کمک میکند. این نوع ویتامینها موجب شده است تا از آن به عنوان یک پاک کننده بدن استفاده کنند.
زمانی که بدن از سموم و آلودگیها پاک میشود، نخستین علائمی که بر روی پوست دیده میشود زیبایی و تقویت پوست است.