شمانیوز
شما نیوز

زندگینامه محمد مرسی

اولین رئیس‌جمهور منتخب مردم مصر بعد از سرنگونی حسنی مبارک غروب دوشنبه بعد از تحمل شش سال زندان و در هنگام جلسه دادگاه درگذشت.

زندگینامه محمد مرسی
دولت مصر امروز دوشنبه از درگذشت محمد مرسی العیاط رئیس‌جمهور سابق این کشور در هنگام جلسه محاکمه در پرونده جاسوسی برای قطر خبر داد.

محمد مرسی که در اولین انتخابات ریاست‌جمهوری در مصر بعد از سرنگونی حسنی مبارک پیروز شد اولین رئیس‌جمهور غیرنظامی در این کشور از زمان انقلاب سال 1952 میلادی به شمار می‌رود، زیرا رؤسای جمهور قبل از وی همه نظامی بودند.

مرسی بیستم آگوست سال 1951 میلادی (29 مرداد 1331 ه.ش) در روستای العدوه در استان الشرقیه به دنیا آمد. پدر او کشاورز و مادرش خانه دار بود که مرسی پسر بزرگ خانواده به شمار می‌رفت.

رئیس‌جمهور سابق مصر در مدارس استان الشرقیه تحصیلات مدرسه ای خود را به پایان رساند و سپس برای تحصیلات دانشگاهی عازم قاهره شد. او سی ام نوامبر سال 1978 میلادی (29 آذر 1357 ه.ش) ازدواج کرد که حاصل این ازدواج 4 پسر و یک دختر است.

مرسی در سال 1975 میلادی موفق به دریافت مدرک لیسانس مهندسی از دانشگاه قاهره شد و سپس در سال 1978 مدرک فوق لیسانس خود را در رشته مهندسی مواد از همین دانشگاه اخذ کرد. او در سال 1982 میلادی موفق به دریافت فوق لیسانس و دکترای محافظت از موتورهای فضاپیما از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی شد.

وی مدتی را در دانشکده مهندسی دانشگاه قاهره، دانشگاه الزقازیق، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، دانشگاه کالیفرنیا و دانشگاه الفاتح در طرابلس لیبی تدریس کرد. او همچنین از سال 1985 الی 2010 میلادی ریاست گروه مهندسی مواد در دانشکده مهندسی دانشگاه الزقازیق را بر عهده داشت.

مرسی عضو کمیته مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی در استان الشرقیه، عضو کنفرانس بین المللی احزاب و گروه‌های سیاسی و اتحادیه‌های صنفی مصر، و عضو هیئت مؤسس کمیته مصری مقاومت در برابر صهیونیسم بود.

وی در اواخر سال 1979 میلادی به عضویت جماعت اخوان المسلمین در آمد و در بخش سیاسی این جماعت که در سال 1992 میلادی تاسیس شد فعالیت کرد.

مرسی در سال 1995 و 2000 از طرف اخوان المسملین در انتخابات پارلمانی نامزد و موفق شد به پارلمان راه یابد. او بعد از راهیابی به پارلمان سمت سخنگوی رسمی فراکسیون پارلمانی اخوان المسلمین در پارلمان مصر را بر عهده گرفت.

رئیس‌جمهور سابق مصر در سال 2005 میلادی با اختلاف فاحشی موفق شد سرسخت ترین رقیب خود را پشت سر بگذارد اما در دور برگشت بخت با او یار نبود و با شکست از رقیبش از راهیابی به پارلمان بازیافت. او از فعال ترین نمایندگان پارلمان مصر بود و مشهورترین استیضاح در پارلمان مصر که مربوط به سانحه قطار "الصعید" می شد به نام او ثبت شده است.

مرسی سی ام آوریل 2011 میلادی به ریاست حزب آزادی و عدالت وابسته به اخوان المسلمین منصوب شد.

مرسی بارها دستگیر و روانه زندان شده است. در روز هجدهم ماه می 2006 میلادی (28 اردیبهشت 1385 ه.ش) در جریان مشارکت در یک راهپیمایی مردمی در اعتراض به ارجاع دو تن از قضات به کمیته تعیین صلاحیت به دلیل اعتراض به تقلب در انتخابات پارلمان در سال 2005 میلادی دستگیر و به 7 ماه زندان محکوم شد.

مرسی و 34 تن از رهبران اخوان المسلمین در صبح روز جمعه خشم در تاریخ 28 ژانویه 2011 میلادی (8 بهمن 1389 ه.ش) دستگیر و روانه زندان شدند و در روز 30 ژانویه توسط مردم از زندان فراری داده شدند.

پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری بعد از مبارک

حزب آزادی و عدالت از طریق توافق با اخوان المسلمین خیرت الشاطر را به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری در سال 2012 میلادی معرفی کرد. این حزب در تاریخ 7 آوریل 2012 از بیم رد صلاحیت خیرت الشاطر مرسی را به عنوان نامزد ذخیره خود برای این انتخابات انتخاب کرد و پس از اینکه کمیته انتخابات ریاست جمهوری مصر خیرت الشاطر و 9 نامزد دیگر را رد صلاحیت کرد اخوان المسلمین و حزب آزادی و عدالت محمد مرسی را به عنوان نامزد اخوان المسلمین اعلام کردند و مرسی با شکست احمد شفیق آخرین نخست‌وزیر حسنی مبارک در این انتخابات پیروز شد.

 

رئیس‌‎جمهور فقید مصر در تاریخ دوازدهم تیرماه 1392 پس از هفته‌ها ناآرامی با عنوان جنبش تمرد به نمایندگی محمد البرادعی رئیس اسبق آژانس بین المللی انرژی اتمی به دست ارتش برکنار شد.

مرسی از زمان برکناری تاکنون در زندان به سر می‌بُرد و در چندین پرونده به اعدام و یا حبس ابد محکوم شده بود. قتل معترضان در اطراف کاخ الاتحادیه، جاسوسی برای قطر و ایران، حمله به یک زندان در سال 2011 میلادی و فراری دادن هزاران زندانی از جمله اتهاماتی بود که دادستانی مصر به مرسی وارد کرده بود.‎

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied