شمانیوز
شما نیوز

گیاه زنیان + خواص و مضرات مصرف

گیاه زنیان را با نام های دیگری مانند انیسون بری، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه می شناسند. زنیان گیاه علفی یک ساله، بی کرک و به ارتفاع 30 تا 90 سانتی متر است که به شکل خودرو در نواحی شرقی هند، ایران و مصر می روید.

گیاه زنیان + خواص و مضرات مصرف

 گیاه زنیان را با نام های دیگری مانند انیسون بری، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه می شناسند. زنیان گیاه علفی یک ساله، بی کرک و به ارتفاع 30 تا 90 سانتی متر است که به شکل خودرو در نواحی شرقی هند، ایران و مصر می روید. برگ هایی با بریدگی های نازک و ظریف و گل هایی به رنگ سفید و مجتمع به صورت چتر مرکب دارد. چتر آن کوتاه، دارای طول نسبتا مساوی و منتهی به براکته های باریک در محل اتصال به یکدیگر است.

 

میوه زنیان کوچک، بیضوی، به رنگ قهوه ای مایل به زرد و دارای بویی شبیه بوی تیمول است. روی میوه آن، خطی طولی نخی شکل، به رنگ روشن تر و دو تار نازک تک سلولی مشاهده می شود، به طوری که بعضی از آن ها کوتاه و مخروطی و برخی دیگر دارای یک قسمت متورم در انتها هستند. قسمت مورد استفاده این گیاه، میوه آن است که حاوی مقدار زیادی تیمول میباشد. محل رویش این گیاه در ایران، بلوچستان، تبریز، اصفهان، خوزستان، فارس، کرمان و خراسان است.

 

زنیان

میوه ی زنیان کوچک، بیضوی، به رنگ قهوه ای مایل به زرد و دارای بویی شبیه بوی تیمول است. روی میوه ی آن، خطی طولی و نخی شکل، به رنگ روشن تر و دو تار نازک تک سلولی مشاهده می شود، به طوری که بعضی از آن ها کوتاه و مخروطی و برخی دیگر دارای یک قسمت متورم در انتها هستند.

 

قسمت مورد استفاده ی این گیاه، میوه ی آن است که زنیان نیز نامیده می شود. محل رویش این گیاه در ایران بلوچستان، تبریز، اصفهان، خوزستان، فارس، کرمان و خراسان است.

 

آشنایی با تمام خواص زنیان

 

خواص گیاه زنیان :

بیماری های معده و کبد را رفع می کند.

مقوی معده و بادشکن است.

ضد اسپاسم و ضد درد است.

سموم بدن را دفع می کند.

ضد تهوع و استفراغ است.

ناراحتی های گلو، سرفه و روماتیسم را از بین می برد.

ضد کرم و میکروب کش است.

مدر و قابض است.

 

درد حاد شکم، قولنج و سوء هاضمه ای که ناشی از ضعف و کمی نیرو باشد رابرطرف می کند.

زنیان از قدیم به عنوان ادویه و نگهدارنده ی مواد غذایی ترشی جات، بیسکویت و مواد خوراکی دیگر به کار می رود. همچنین از آن به عنوان ضدقارچ پوستی و ضد نزله ی تنفسی می توان استفاده کرد.

درمان امراض ریه و ضدسرماخوردگی، ضدتب و ضد یبوست است.

برای بیماری های عصبی مفید محسوب می شود.

 

خواص دارویی زنیان

خواص زنیان متعدد بوده، برخی خواص دارویی آن عبارتند از:آنتیاکسیدان، ضد تب، ضد میکروب، ضد نفخ، ضد آسم، ادرارآور، قاعده آور، پایین آورنده فشار خون، مسهل، استفاده از زنیان برای لاغری، درمان سرفه، روماتیسم، تنگی نفس و بیماریهای معده است. همچنین زنیان ضد میکروبهایی نظیر سالمونلا تیفوزا، میکروسپوریوم و اشرشیاکلی میباشد.

 

آشنایی با تمام خواص زنیان

 

خواص زنیان برای لاغری

عرق زنیان یکی از عرقیات گرم و موثر در هضم غذاست و بنابراین با هضم بهتر غذا، مانع از انباشته شدن چربی در بدن میگردد.

 

از خواص زنیان تقویت معده و معالجه سوء هاضمههای ناشی از ضعف و کمی نیرو است که به جذب بهتر و موثرتر مواد غذایی کمک کرده و مانع از بروز چاقی می شود.زنیان خاصیت مسهل بودن دارد، لذا باعث دفع سریع غذا و غیر قابل دسترس کردن غذا برای جذب بدن شده و به تبع از انباشته شدن چربی و ایجاد چاقی جلوگیری میکند.

 

میزان و طریقه مصرف زنیان برای لاغری

دمنوش:دو تا چهار گرم از گیاه زنیان را در آب جوش دم کرده، روزی سه بار نیم فنجان مصرف شود.

 

پودر:می توان روزانه سه تا چهار گرم پودر دانه ها را به شکل های مختلف یا همراه با غذا مصرف کرد. باوجود این که دانه ها ریز هستند، برای اثربخشی بیشتر لازم است پودر شوند تا مواد آن ها در بدن بهتر استخراج شود.

 

عصاره خشک:عصاره خشک دانه های زنیان را می توان روزانه 125 میلی گرم مصرف کرد.

 

عصاره مایع یا تنتور: از عصاره مایع زنیان می توان روزانه تا شش میلی گرم مصرف کرد.

 

عرق زنیان: بعد از هر وعده غذایی ظهر و شب نصف استکان همراه با نصف استکان آب مصرف شود تا هضم غذا را آسان و از نفخ و ترشی معده جلوگیری کند.

 

لا زم به ذکر است استفاده از زنیان برای لاغری به همراه سایر گیاهان دارویی موثر در کاهش وزن به همراه تغذیه مناسب و انجام ورزش، تاثیر آن را چندین برابر میکند. یکی از نخسههای لاغری با استفاده از برخی گیاهان دارویی به شرح ذیل است:

 

50گرم سیاه دانه + 50گرم زیره سیاه +25 گرم طباشیر + 25گرم تخم گشنیز + 25گرم هلیله سیاه +25 گرم لاک مغسول +50 گرم زنیان

 

مواد گیاهی فوق را کاملا پودر کرده روزی نصف قاشق چایخوری باعسل و آب گرم مصرف کنید.

 

آشنایی با تمام خواص زنیان

 

خواص زنیان در طب سنتی

مزاج این گیاه گرم و خشک در درجه سوم (از چهار درجه) و لذا نسبتا قوی بوده، یعنی باید در مصرف آن احتیاط کرده و برای استفاده طولانی، حتما با نظر پزشک باشد.

 

به صورت دانه (میوه گیاه) است گرچه ریشه این گیاه نیز خاصیت دارویی دارد. معمولا برای گرم کردن سیستم گوارشی و برای تسهیل عمل هضم از آن استفاده می شود.

 

زنیان دارای بو و طعم تندی بوده و اشتها آور است و بخاطر گرمی ای که دارد طبیعتاً افراد با مزاج گرم سعی کنند استفاده زیاد نداشته باشند و یا اگر استفاده می کنند، به عنوان مصلح آن، از کمی سنکجبین استفاده کنند.

 

عرق زنیان معمولاً برای گرفتگی های عضلانی ناشی از سردی و حتی درجات خفیفی از حالت شبه فلج توصیه شده است و برای بعضی از لرزش های بدن که طبیعتاً ناشی از سردی باشد استفاده می شود.

 

این گیاه برای تقویت مغز و اعصاب مفید است که گاهی همراه با دارچین و گل گاو زبان هم قابل استفاده است.

 

با توجه به اینکه سیستم تنفسی به سردی حساس است و سرما موجب اسپاسم و انقباض مجاری تنفسی شده و سردی مزاج باعث ترشح و ماندن ترشحات در سیستم ریوی می شود، زنیان و عرق آن می تواند با نرم و رقیق کردن و لذا دفع ترشحات تنفسی، برای برخی انواع سرفه و برونشیت یا ذات الریه یا تنگی نفس مفید باشد.

 

با توجه به اینکه زنیان مدر (ادرارآور)، قاعده اور و عرق آور (معرق) است، برای دفع رطوبت های زائد بدن بسیار مناسب است که این، منجر به درجاتی از کاهش وزن و پف آلودگی نیز می شود.

 

همچنین برای دفع سنگ های ادراری و مشکلات قاعدگی (دیر باز شدن قاعدگی یا قاعده نشدن به موقع مخصوصا در سرد مزاجان) نیز مفید استاین گیاه ضد نفخ و از بین برنده بادهای تشکیل شده داخل بدن و سیستم گوارش است و لذا برای رفع برخی از انواع پیچ خوردن روده و قولنج مفید است.

 

افراد گرم مزاج اگر بر اثر مصرف زنیان دچار سردرد شوند؛ می توانند از گشنیز استفاده کنند که گیاهی است که با طبع سرد و ضد زنیان عمل کرده و باعث جلوگیری از بالا رفتن بخارات و گازها به سمت مغز می شود.برای قطع اسهال نیز به کار می رود، البته باید توجه داشت که باید به علت اسهال توجه داشت و نباید اسهال را بلافاصله پس از بروز، بند آورد.خاصیت تریاقی داشته و برای ترک اعتیاد به تریاک و کم کردن مضرات آن، مفید است.

 

آشنایی با تمام خواص زنیان

 

فواید بی نظیر عرق زنیان

عرق زنیان درمان کننده استئوآرتریت است

عرق زنیان خشکی شانه ها و التهاب آرنج را برطرف میکند

عرق زنیان کشیدگی و التهاب تاندونها را درمان میکند

 

        ضد نفخ

        ضد انگل و قارچ

        باد شکن

        ضد ترشی معده

        ضد تهوع

        خلط آور و تقویت معده

        مقوی قوای جنسی

        هضم غذا

        سوء هاضمه

        رفع گرفتگی گوش

        مفید برای ترک اعتیاد مواد مخدر

        ضد تشنج

        سکسکه

        مفید برای بیماریهای عصبی

 

مقدار و طریقه مصرف عرق زنیان

مقدار مصرف برای بزرگسالان:روزی سه بار دو قاشق غذاخوری عرق زنیان در کمی آب حل کرده بعد از غذا میل شود.

 

مقدار مصرف برای کودکان:روزی سه بار دو قاشق مرباخوری عرق زنیان در کمی آب حل کرده بعد از غذا میل شود.

 

جهت استفاده برای استعمال خارجی:یک قاشق غذاخوری از این عرق گیاه را در گلو بریزید و غرغره کنید و سپس قورت دهید.در دو سوراخ بینی دو قطره بچکانید و استنشاق کنید.

 

عوارض جانی، موارد احتیاط و منع مصرف

افراد گرم مزاج نبایستی از این عرق استفاده کنند و در صورت لزوم به مقدار کم و همراه با گیاهان دارویی سرد مانند عرق شاتره و کاسنی مصرف نمایند. همچنین استفاده از این عرق در زنان باردار، کودکان زیر 7 سال و افراد دارای اختلالات غده تیروئید بایستی با احتیاط همراه باشد.

 

توضیحات درمورد درمان آرتروز با عرق زنیان

شایـع ترین نـوع تورم مفصل آرتروز است .آرتروز با تغییرات تحلیـل روند مفصـل مشخـص می شودکه موجب دردحساسیت ومحدودیت حرکتـی آن می گـرددکه بیشتـرمفاصـل دست و پا، زانو، شانه،لگن وستون فقرات راگرفتارمی کندکه منجربه تخریب غضروف مفصل می شود.

 

آشنایی با تمام خواص زنیان

 

سایر کاربرد های زنیان

زینیان از قدیم به عنوان ادویه و نگه دارنده ی مواد غذایی مورد استفاده بوده است. همچنین در تهیه پودر کاری، ترشیجات، بیسکویت و مواد خوراکی دیگر به کار می رود.

این گیاه در صابون سازی و عطرسازی کاربرد دارد.

 

از اسانس آن تحت نام " آجوان اُیل " در هندوستان به عنوان یک ضد میکروب قوی(مشابه تیمول) استفاده می شود.

همچنین از آن به عنوان ضد قارچ پوستی و ضد نزله تنفسی می توان استفاده کرد.

 

از رایحه این گیاه، که از میوه های آن به دست می آید، در دهان شویه ها و خمیردندان ها استفاده می گردد.

یکی دیگر از کاربردهای زینیان به عنوان ضد کرم و ضد حشره است.

 

محصولات زینیان به اشکال پودر، دئودرانت، پماد، لوسیون و محلول، در بازار عرضه می شوند.

 

دانه زینیان می تواند علیه بعضی میکروب ها از جمله سالمونلا تیفوزا، میکروسپوریوم پیوژنز و اشرشیاکلی اثر کند.

 

از زینیان در طب آیورودا استفاده های زیادی به عمل می آید؛ از جمله به عنوان ضد اسپاسم، درمان امراض ریه، تسکین روماتیسم، ضد سرماخوردگی، ضد سرفه، ضد تب و ضد یبوست.

 

 

منبع: نمناک

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۸ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied