شمانیوز
شما نیوز

محمودی اصل در گفت‌وگو با شمانیوز:

شرکت‌های صنایع معدنی و فلزات نقش مهمی در تحقق شعار سال دارند

شرکت‌های صنایع معدنی و فلزات نقش مهمی در تحقق شعار سال دارند

کارشناس اقتصادی گفت: صنایع معدنی و فلزی سهم مهمی در تولید کشور دارند؛ شرکت‌های فعال در این حوزه مانند شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات می‌توانند آورده و سودآوری قابل توجهی داشته باشند.

حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در گفتگو با شمانیوز، درباره نقش شرکت‌های مرتبط با حوزه صنایع و معادن در تحقق شعار سال و بالا بردن راندمان اقتصادی کشور گفت:  صنایع معدنی و فلزی سهم مهمی در تولید کشور دارند؛ شرکت‌های فعال در این حوزه مانند شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات می‌توانند آورده و سودآوری قابل توجهی داشته باشند، اما پرسش این است که در سال جدید چگونه می‌توان تولید این بخش‌ها را تقویت کرد و بهبود داد تا ارزآوری حاصل از آن به سایر بخش‌های تولیدی کشور نیز تسری یابد.

وی گفت: به هر حال، بخش تولید در کلیت خود نقش اساسی در پیشرفت کشورها دارد؛ چه تجربه جهانی و چه تجربه داخلی کشورمان، این نکته را به اثبات رسانده است.

این کارشناس اقتصادی افزود: مهم‌ترین عامل برای رشد سرمایه‌گذاری در تولید، توجیه اقتصادی سرمایه‌گذاری است. به عبارت فنی‌تر، باید به مسئله «حاشیه سود تولید» توجه کرد. اگر حاشیه سود معقول باشد و بتواند حداقل تورم را پوشش دهد، طبیعی است که مردم منابع خود را به سمت سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف تولیدی هدایت خواهند کرد؛ چه در بخش‌های خصوصی بورسی و چه غیر بورسی.

وی درباره ظرفیت‌های بخش معدن توضیح داد: ظرفیت‌های بالقوه بسیاری در حوزه معدن وجود دارد. این بخش در تولید ناخالص داخلی جهانی حدود ۵ درصد نقش دارد و در کشور ما هم، با احتساب صنایع معدنی، نزدیک به ۵ درصد در GDP نقش‌آفرین است. البته صرفاً بخش معدن، حدود یک درصد از تولید ناخالص داخلی را شامل می‌شود که عددی بسیار ناچیز است و نشان می‌دهد ما چه در حوزه اقتصاد و چه در زمینه ایجاد ارزش افزوده از صنایع معدنی، عملکرد مطلوبی نداشته‌ایم.

وی ادامه داد: بخش اعظم تولیدات ما به‌صورت خام از کشور خارج می‌شود. آن بخشی هم که فرآوری شده، متأسفانه با مشکلاتی نظیر قطعی گاز و برق مواجه است که تأثیر مستقیم بر میزان تولید و صادرات دارد. صنایع پایین‌دستی هم هنوز نتوانسته‌اند سرمایه‌گذاری مناسبی جذب کنند و این نیز یکی از چالش‌های جدی بخش معدن به شمار می‌رود.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده در حوزه معدن بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه، زنجیره‌ها مورد تأکید قرار گرفته، اما پیوستگی لازم و منابع مشخص، به‌ویژه در ارتباط با تأمین انرژی برای معادن، همچنان در هاله‌ای از ابهام است.

وی افزود: طبق برنامه هفتم، ذخایر قطعی اکتشاف سنگ‌آهن برای پایان برنامه حدود ۸ دهم میلیارد تن در نظر گرفته شده و میزان استخراج سالانه سنگ‌آهن نیز ۱۳۷ میلیون تن تعیین شده است. همچنین کاهش ضایعات تولید فولاد حدود ۱۰ درصد پیش‌بینی شده، اما در حالی که نظام بهره‌وری کشور با مشکل مواجه است، این اعداد چندان قابل تحقق به نظر نمی‌رسد. صنایع ما فرسوده‌اند و نیاز به بازسازی دارند. در عین حال، ذخیره استهلاک مناسبی هم در شرکت‌ها وجود ندارد.

وی تصریح کرد: در حوزه مس، ذخایر قطعی اکتشاف‌شده حدود ۲۲ میلیارد تن، ظرفیت کنسانتره ۳ میلیون و ۳۶۰ هزار تن و ظرفیت تولید کاتد ۸۰۰ هزار تن در نظر گرفته شده است. این اعداد بزرگ هستند اما متأسفانه در پشت آن‌ها منابع و تأمین انرژی دیده نشده است.

وی گفت: در سال‌های گذشته، به دلیل کمبود انرژی و سوخت، حدود ۶ میلیارد دلار صادرات محصولات مختلف از جمله فولاد از دست رفته است. طبیعتاً وقتی صادرات کاهش یابد، سود شرکت‌ها نیز کاهش می‌یابد و این امر در پایه‌گذاری و توسعه شرکت‌ها اختلال ایجاد می‌کند.

این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: بخش معدن، فولاد و صنایع جانبی آن‌ها می‌توانند به ما کمک شایانی کنند. برای عبور از خام‌فروشی و نیمه‌خام‌فروشی باید برنامه‌ریزی اصولی انجام شود. صرفاً با افزایش عوارض صادراتی نمی‌توان به سرمایه‌گذاری کمک کرد. باید فرصت‌های مناسبی به صنایع مختلف داد تا به‌تدریج بخشی از فروش و صادرات خود را، به‌ویژه در حوزه خام‌فروشی، تبدیل به سرمایه‌گذاری در تولید کنند.

وی گفت: در حال حاضر به طور میانگین حاشیه سود تولید کاهش یافته و این موضوع در حوزه معدن محسوس‌تر است. برای افزایش سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها باید کل منابع موجود و نقدینگی را از طریق افزایش حاشیه سود به سمت بخش‌های مولد از جمله معدن و صنایع وابسته هدایت کرد.

وی درباره وضعیت تجهیزات در این صنایع نیز بیان کرد: برای افزایش بهره‌وری، لازم است تجهیزات مدرن و به‌روز با مصرف انرژی و استهلاک کمتر در اختیار شرکت‌ها قرار گیرد. اما متأسفانه در حوزه تجهیزات، هم در تولید داخل و هم در واردات، با مشکلاتی مواجه هستیم. وقتی حاشیه سود پایین باشد، شرکت‌ها نمی‌توانند سرمایه‌گذاری مناسبی انجام دهند و طرح‌های توسعه‌ای آن‌ها با کاهش روبه‌رو می‌شود.

وی در پایان تأکید کرد: افزایش حاشیه سود شرکت‌ها در کنار دسترسی به تسهیلات ارزان‌قیمت، لازمه به‌روزرسانی و ارتقاء بهره‌وری در صنایع معدنی و فلزی کشور است تا بتوان به اهداف تولیدی و صادراتی دست یافت.

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین