
ساخت مسیرهای گردشگری قاجار، پهلوی و انقلاب با روایت جدید برای تهران

مشاور وزیر و سرپرست اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان تهران از تدوین برنامه پنجساله توسعه گردشگری، تعامل با دستگاههای اجرایی و اجرای ویژهبرنامههای فرهنگی در ایام نوروز و رمضان با محوریت شاهنامهخوانی اقوام ایرانی خبر داد و گفت: بازتعریف تصویر و روایت تهران با تکیه بر مزیتهای رقابتی و هویت تاریخی ضروری است که در این راستا مسیرهای گردشگری قاجار، پهلوی و انقلاب ساخته میشود.
به گزارش خبرنگار شمانیوز، علی طلوعی در نخستین نشست رسانهای خود با اشاره به آغاز دوره مدیریتی خود و بررسیهای میدانی انجامشده گفت: از زمان حضور در تهران و با توجه به تجربیات پیشینم در دیگر استانها، به یک واقعیت مهم پی بردم و آن، ضرورت تعریف ادبیات مشترک میان مدیریت میراث فرهنگی و سایر نهادهای اجرایی پایتخت است.
وی با اشاره به تعامل با شهرداری تهران افزود: در ایام نوروز، بیشترین تعداد تورهای رایگان شهری با طراحی ۳۰ مسیر جدید در تهران برگزار شد. همچنین ۱۱۰ پایگاه اطلاعرسانی فعال و بیش از ۳۲ هزار بازرسی در سطح استان انجام شد. این آمار بیسابقه نشاندهنده همافزایی مؤثر میان دستگاهها است.
طلوعی با اشاره به اجرای برنامه افطاری ساده از سوی چایخانه امام رضا در ماه رمضان ادامه داد: امسال با هدف تلفیق فرهنگ و آیینهای ملی و مذهبی، برای نخستینبار شاهنامهخوانی اقوام مختلف از جمله کردی، لری، بختیاری، قشقایی و بوشهری در سطح شهر تهران برگزار شد. این برنامه با استقبال گسترده شهروندان مواجه شد و موجب تقویت پیوند هویتی شد.
وی شاهنامه را یکی از اضلاع هویت ملی ایرانیان خواند و تصریح کرد: در شاهنامه بیش از ۳۰ بار از نوروز، فروردین و آغاز سال نو یاد شده است. حتی مضامین دینی مانند روزهداری نیز در آن حضوری پررنگ دارد. بر همین اساس، برنامه امسال ما تلفیقی از نوروز، رمضان و شاهنامه بود.
طلوعی افزود: ما بیش از یک میلیون نسخه ویژه تهران منتشر کردیم، تهران رتبه نخست کشور را در رسیدگی به شکایات سامانه ۹۶۲۹ به دست آورد، و رتبه سوم تعداد مسافر نوروزی و رتبه چهارم اقامت نوروزی در کشور را کسب کرد.
وی ادامه داد: برنامه پنجساله ادارهکل میراث فرهنگی تهران با برشهای یکساله تدوین شده و آماده اجرا است. این برنامه براساس مزیتهای رقابتی پایتخت طراحی شده است که شامل بیش از سه هزار اثر تاریخی، ۱۱۲ موزه، ۲۰۰ هکتار بافت تاریخی ثبتشده، و حضور بیش از دو هزار شرکت خدمات گردشگری است.
طلوعی همچنین به ظرفیتهای اقتصادی تهران اشاره کرد و گفت: بیش از یکسوم درآمدهای مالیاتی کشور، ۵۸ درصد سپردههای بانکی، و بخش بزرگی از سرمایههای انسانی، آموزشی و درمانی کشور در تهران متمرکز است. بنابراین برنامهریزی برای تحریک تقاضای گردشگری و جذب سرمایهگذاری در این استان، یک ضرورت است.
وی از برگزاری همایش فرصتهای سرمایهگذاری گردشگری تهران در آینده نزدیک خبر داد و گفت: در تلاشیم با طراحی بستههای جذاب، تهران را به مقصد سرمایهگذاری در صنعت گردشگری تبدیل کنیم. همچنین، توسعه زیرساختهای گردشگری و احیای تصویر ذهنی مثبت از تهران در اولویت برنامهها قرار دارد.
طلوعی افزود: تصویری که امروز از تهران ارائه میشود، با واقعیت ظرفیتهای فرهنگی و تاریخی آن فاصله دارد. باید روایت جدیدی از پایتخت بسازیم؛ روایتی که تهران را بهعنوان نماد شجاعت، هویت ملی، و پیشگامی ملت ایران در تحولات معاصر معرفی کند.
وی همچنین از راهاندازی سه خانه تخصصی در حوزههای صنایعدستی، میراث فرهنگی و گردشگری خبر داد و گفت: این خانهها بهمنظور تقویت ارتباط میان بخش خصوصی و دولت راهاندازی میشوند. همچنین هفته تهران، جایزه صنایعدستی تهران، و طراحی مسیرهای گردشگری تاریخی مانند مسیر قاجار، پهلوی و انقلاب در دستور کار قرار دارد.
مدیر ادارهکل میراث فرهنگی تهران از پیگیری ویژه برای احیای زیست شبانه، توسعه موزهها و احیای بافت تاریخی مناطق ۱ و ۳ تهران خبر داد و گفت: در حال حاضر مطالعات کارشناسی این طرحها آغاز شده و تیمهای تخصصی در حال بررسی و اقدام هستند.
وی در پایان با اشاره به تأکید دکتر صالحیامیری بر سه اصل «جذابیت، امنیت و ساختار» در گردشگری، گفت: تهران از نظر جذابیت تاریخی، امنیت اجتماعی، و زیرساختهای شهری در جایگاه ممتازی قرار دارد. باید این پتانسیلها را به فرصتی ملموس برای شهروندان و گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کنیم.
همچنین در این نشست خبری موضوعات مهم و چالشهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری به ویژه پروژه موسوم به «پارک گردشگری بام ری» که به عرصه و حریم اثر ملی «کوه نقاره خانه» و «گورستان زیرین» تعرض شده است، پرداخته شد.
علی رمضانپور