شمانیوز
شما نیوز

شهریار

ازدواج شهریار در سن 48 سالگی با یک دختر 21 ساله | ازدواج شاعر مشهور که بعد سالها فاش شد

شهریار در اوایل تحصیل پزشکی در تهران عاشق ثریا دختر عبدالله امیرطهماسبی می شود و چند سال با یکدیگر نامزد بودند. شهریار در سال 1332 بعد از 33 سال دوری از تبریز به زادگاهش برگشت و با استقبال عجیب مردم روبرو شد. بعد از یکسال زندگی در تبریز سال 1333 و در 48 سالگی با نوه دختر عمه اش خانم عزیزه عبدالخلقی که معلم 21 ساله ای بود ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو دختر بنام های شهرزاد و مریم و یک پسر بنام هادی می باشد.

ازدواج شهریار در سن 48 سالگی با یک دختر 21 ساله | ازدواج شاعر مشهور که بعد سالها فاش شد

شهریار علاقه ای به رشته پزشکی نداشت و سرانجام حدود شش ماه پیش از گرفتن مدرک دکترا، تحصیلش را به علت شکست عشقی و ناراحتی و خیال و پیش آمدهای دیگر، رها کرد.اولین کتاب شعر شهریار به کوشش ابوالقاسم شیوا متخلص به «شهیار» دوست صمیمی شهریار در سال 1308 منتشر گردید.شهریار شاعری مومن و مسلمان بود. از خصوصیات اخلاقی او می توان به مهمان دوستی و مهمان نوازی او اشاره نمود. او فردی حساس، فروتن و درویش مسلک بود.
شهریار
شهریار روح بسیار حساسی دارد. او سنگ صبور غمهای نوع انسان است.اشعار شهریار تجلی دردهای بشری است.
او همچنین مقوله عشق را در اشعار خویش نابتر از هر شعری عرضه داشته است.
در ایام جوانی و تحصیل گرفتار عشق نا فرجام ، پر شرری می گردد. عشق شهریار به حدیست که او در آستانه فارغ التحصیلی از دانشکده پزشکی ،درس و بحث را رها می کند و دل در گرو عشقی نا فرجام می گذارد :

دلم شکستی و جانم هنوز چشم براهت

شبی سیاهم و در آرزوی طلعت ماهت

در انتظار تو چشمم سپید گشت و غمی نیست

اگر قبول تو افتد فدای چشم سیاهت


استاد شهریار علاقه مفرط به تمامی هنرها به خصوص شعر، موسیقی و خوشنویسی داشت و خط نسـخ و نــسـتعلیق و بویژه خط تحریر را خوب می نوشت. در جوانی سه تار می زد طوری که نواختن او اشک استاد ابوالحسـن صبا را جاری می کرد و برای ساز خود می سرود.


در حدود سال های 1346 آغاز به نوشتن قرآن، به خط نسخ نموده که یک ثلث آن را به اتمام رسانده و دیوان اشعار فارسی استاد نیز چندین بار چاپ و بلافاصله نایاب شده است. در مدت اقامت در تبریز سهندیه را می سراید. در سال 1350 مجدداً به تهران مسافرت نموده و تجلیل های متعددی از شهریار به عمل می آید. ولی در سال 1354 داغ دیگری از فوت همسر به دلش نشست.


در سال 1357 شهریار با حرکت انقلاب همصدا شد. در اردیبهشت ماه سال 1363 تجلیل باشکوهی از استاد در تبریز به عمل آمد. شهریار به لحاظ اشتهار در سرودن اشعار کم نظیر در مدح امیر مومنان و ائمه اطهار به شاعر اهل بیت شهرت یافته است.


شهریار در سال های آخر عمر در تهران اقامت داشت. دوست داشت به شیراز برود و در آرامگاه حافظ باشد ولی بعد از این فکر منصرف شد و به تبریز رفت. او آخرین روزهای عمرش در بیمارستان مهر تهران بستری شد و در 27 شهریور ماه 1367 پس از یک دوره بیماری در همان بیمارستان در تهران درگذشت و بنا بر وصیتش او را در مقبرةالشعرا به خاک تبریز سپردند. وی آخرین شاعری بود که در مقبرة الشعرا دفن شد


شهریار بعد از عشق نافرجام در سال 1310 در 25 سالگی با کمک استاد کمال الملک نقاش معروف به نیشابور رفت و تا سال 1314 در سازمان اسناد این شهر مشغول بکار شد.


شهریار در سال 1332 بعد از 33 سال دوری از تبریز به زادگاهش برگشت و با استقبال عجیب مردم روبرو شد. بعد از یکسال زندگی در تبریز سال 1333 و در 48 سالگی با نوه دختر عمه اش خانم عزیزه عبدالخلقی که معلم 21 ساله ای بود ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو دختر بنام های شهرزاد و مریم و یک پسر بنام هادی می باشد.


اشعارش متنوع و در بردارنده انواع شعر و قالب های گوناگون است و تا به حال به صورت های مختلف منتشرشده است نخستین دفتر شعر او در سال های (1310-1308)، شمسی با مقدمه های استاد بهار، سعید نفیسی، پژمان بختیاری از سوی کتابخانه خیام و آخرین مجموعه شعرش پس از در گذشت وی (در تابستان 1369) به عنوان جلد سوم دیوان شهریار شامل اشعار منتشر نشده از سوی انتشارات رسالت تبریز در پانصد صفحه انتشار یافت.

سپس کلیه اشعار وی در یک مجموعه چهار جلدی توسط انتشارات زرین به چاپ رسید. طبق شمارشی که از کلیات اشعارش به عمل آمده، دیوان های مختلف او شامل بیست هزار و شصت بیت شعر سنتی و حدود15 منظومه و شعر آزاد در قالب های تازه است.


برخی عناوین اشعار شهریار:
- حیدربابا (به زبان آذری)

- سهندیه (به زبان آذری)

- علی ای همای رحمت

- علی و شب

- دو مرغ بهشتی

- افسانه شب در 1624 بیت، که مفصل ترین مثنوی شهریار است.


شهریار در سرودن گونه های دگرسان شعر فارسی - مانند قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی - نیز چیره دست بوده است. اما بیشتر از دیگر گونه ها در غزل شهره بود و از جمله غزل های معروف او می توان به «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد. شهریار نسبت به علی بن ابیطالب ارادتی ویژه داشت و همچنین شیفتگی بسیاری نسبت به حافظ و فردوسی داشته است.


شهریار، از جمله سرایندگانی است که شعر را محلی نیک برای بیان این اندیشه ورزی های ژرف نگرانه و پندآموز دانسته، و بسیاری از اندرزهای اخلاقی، تربیتی را در قالب های گوناگون شعری (به ویژه در قطعات، رباعیات و دوبیتی ها) بازمی گوید. مخاطب این افکار و مفاهیم نیز نوع بشر و انسان در طول تاریخ است نه خطابی شخصی و منحصر به فرد.روح پروانه، نخستین منظومه‌ای بود که از او در سال 1310 شمسی در تهران انتشار یافت.
قسمتی از اشعار او دو بار و با مقدمه استادان ملک الشعرای بهار و سعید نفیسی در سال 1310 انتشار یافت.

حیدر بابا سلام، نخستین شعری است که وی به زبان مادری (ترکی آذری) سروده است. این مجموعه 76 قطعه است که هر قطعه از 5 مصرع هجایی ترکیب یافته است؛ سه مصراع اول با دو مصراع آخر جداگانه با هم قافیه می گیرند.

حیدر بابا، کوهی است در نزدیکی خشگناب آذربایجان که شهریار ایام کودکی را در دامان آن گذرانده است. او در این مجموعه، کوه حیدر بابا را مخاطب قرار داده است و از خاطرات کودکی خود یاد می کند. این مجموعه در سال 1332 در تبریز انتشار یافته و به زبان فارسی نیز ترجمه شده است.

مکتب شهریار (چاپ اول دیوان)، جلد 1 ، تهران، 1332، جلد 2 ، تهران، 1328، جلد 3 ، تهران، 1335 جلد 4، تهران، 1336.

کلیات دیوان شهریار (مجموعه 5 جلدی)، جلد 1، تبریز، تیر 1346 ، جلد 2، تبریز، خرداد سال 1346.

کلیات اشعار شهریار بیش از 15 هزار بیت، از غزل، قصیده، مثنوی و قطعه است.

روز ملی شعر و ادب
27 شهریور، سالروز درگذشت شهریار، از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران، به روز ملی شعر و ادب، نامیده شده است.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۹۹ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • زهرا

    من شهریار و شعرهاشو خیلی دوست دارم وقتی میخونم و می‌شنوم یه حس خاصی بهم میده که اشکم در میاد واقعا خیلی با احساس شعر گفتن

  • ناشناس

    شهریار شعراش حرف دل اکثر مردم زمان خودش و زمان حال است

  • بابازاده

    حیدر بابای شهریار یک اثر تاریخی است در حیدر بابا . شاعر خاطره جوانی را در روستا به تصویر کشیده و که با ترجمه ان نمی توان به ماهیت ومعنی شعر پی برد روحش شاد

  • بهروز کیانی

    با اینکه استاد شهریار را خیلی دوست دارم و غزلیاتش را نمی توانم ستایش نکنم اما با انتخاب روز درگذشت ایشان به عنوان روز ملی شعر و ادب فارسی به دو دلیل مخالفم؛
    ۱-متاسفانه استاد شهریار مانند بسیاری از شاعران گذشته زبان به مدح حکام گشوده.
    ۲-ایشان در شعر «سرباز وطن»ترکیه را به رخ ایران و ایرانی کشیده و سروده:
    تو عقل و هوش خود ديدي که در غوغاي شهريور

    کشيدند از دو سو همسايگان در خاک تو لشکر

    به نق و نال هم هر روز حال بد کني بدتر

    کنون ترکيه بين و ناز شست ترکها بنگر!
    از استاد شهریار بعید بود که ایران را «خاک تو» بنامد.و با افتخار و فخر فروشی ترکیه را به رخ ایرانی ها بکشد.این تعلق خاطر به نژاد پرستی بجای میهن دوستی و ستایش عثمانی به جای ایران ستایی، خطایی بزرگ است که ملی بودن شهریار را به چالش کشیده است.

  • ناشناس

    روحش شاد الله رحمت ایلسین

  • حسن

    سلام، سعی کنین بیشتر دنبال نقاط ضعف شخصیت های هدف بگردین

  • امیرآبادی

    چه فاش شدنس. خود شهریار برای این تفاوت سنی شعر گفته.
    من بیر ادتوز یاشینذا قبز سن اللی یاشدا بیر کیشی
    سویله گوردوم نه نیسبتی اوتوز یاشین اللی یاشا

  • پیمان

    بهترین شاعر از هر نظر...افتخار آذربایجان و ترک ها

  • حدیثه

    واقعا من همه شعرای شهریار رو دوست دارم و چون علاقه زیادی ب شعر و شاعری دارم استاد شهریار فوق العاده اند

  • محمد

    شاعری چیره دست در غزل و پر از احساس و خالی از فلسفه

  • Parvin

    افتخار میکنم به شهریار و شعراش که همه ستودنی هستند افسوس که سنمون قد نداد در کنار این عزیز بزرگوار سالی را سپری کنیم .... الله رحمت السین

  • محمدحسین

    بنده در دهه شصت و در دوران دبیرستان با اشعار استاد شهریار آشنا شدم آن موقع سنندج بودم ، در دوران دانشگاه در نگارخانه الهیه یکبار به پیشنهاد استاد الخاص اشعاری از باباحیدر توسط نوازندگان کورد و ترک اجرا شد که سالن را ترکوند،
    استاد هر چند مقداری در خدمت اربابابان قدرت قرار گرفت و تا حدودی در اشعار دچار غلو شده اند اما هیچگاه شاهکار و خدماتش به ادبیات ایرانیان تصغیر نخواهد شد.
    یادش گرامی و روحش شاد.

  • فرهاد

    شما با شهریار چه کار دارید بیکارید

  • ناشناس

    تو فیلمش گفتند زن شهریار بی سواد بوده . بعد اینجا گفته شد معلم ؟!!!

  • یکی مثل خودت از کشورم ایران

    آخه کجا آذری سروده ؟ مگه آذری داریم ؟ چرا هویت ملت رو عوض می کنید یعنی بیشتر از حضرت آقا می فهمید ؟ یا خود شهریار ...یا خود مردم؟ آقا برید تحقیق کنید چند هزار سال قبل زبان ما همین بوده .....این نوعنگرش باعث اختلاف میشه ...دست بردارید از تبعیض و دشمن تراشی موذیانه

  • فاطمه

    روحش شاد یادش گرامی

  • سیمین🕊

    ممنون از متن جالب 🌴🌴🌴