شمانیوز
شما نیوز

بنزین

آخرین جزییات از قطعی سامانه عرضه بنزین | قرار است بنزین گران شود؟!

سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از بازگشت ۴۰ درصد از جایگاه‌های سوخت سراسر کشور به مدار فعالیت خبر داد.

آخرین جزییات از قطعی سامانه عرضه بنزین | قرار است بنزین گران شود؟!

به گزارش شما نیوز: چندین سال از سهمیه بندی بنزین در ایران می گذرد. قیمت بنزین در سال های اخیر رشد بسیاری داشته است. در سال 1382 قیمت بنزین در ایران، لیتری 80 تومان بود ولی در حال حاضر، قیمت هر لیتر بنزین، 3 هزار تومان است. چند سالی است که بنزین برای مصرف خودروها سهمیه بندی شده است و میزان سهمیه هر خودرو متفاوت است.
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در خصوص از مدار خارج شدن جایگاه های عرضه سوخت گفت: اکنون ۴۰ درصد از جایگاه‌های سوخت سراسر کشور به صورت دستی به مدار فعالیت بازگشته‌اند.
«فاطمه کاهی» با اشاره به اختلال ایجاد شده در سامانه سوخت، افزود: این جایگاه با قطع دستی سامانه هوشمند سوخت به مدار بازگشته اند. 
وی افزود: در این جایگاه ها امکان عرضه بنزین و گازوئیل به نرخ دوم و قیمت آزاد وجود دارد. 
کاهی با رد شایعه افزایش قیمت بنزین، ادامه داد: در تلاش هستیم تا مشکل فنی سامانه هوشمند سوخت هر چه سریع تر رفع شود تا امکان دریافت بنزین به نرخ یارانه ای نیز امکان پذیر شود. 
گفتنی است، «علی فروزنده» سخنگوی وزارت نفت پیش از این با بیان اینکه سامانه کارت سوخت از مدار خارج شده است، گفته بود که سهمیه‌ها حفظ خواهد شد، زیرا سامانه آفلاین است.
کارشناسان در حال رفع مشکل هستند که به محض رفع این ایراد، موضوع به اطلاع هموطنان می رسد.
از ظهر امروز (سه شنبه ۴ آبان ماه) مراجعان به جایگاه های سوخت کشور برای دریافت بنزین با کارت هوشمند سوخت با مشکل مواجه بودند.

قیمت بنزین واقعی چگونه محاسبه می شود؟

در حال حاضر قیمت بنزین دولتی ۱۵۰۰ تومان و قیمت بنزین آزاد ۳۰۰۰ تومان محاسبه می شود. قیمت بنزین واقعی یعنی حذف یارانه پنهان و این یعنی بنزین با قیمت دلار آزاد محاسبه خواهد شد. می توان نتیجه گرفت در صورت محاسبه قیمت بنزین بر اساس قیمت دلار آزاد،قیمت آن در هر لیتر به ۱۰ تا ۱۱ هزار تومان می رسد.

اتفاق عجیب درباره قیمت بنزین

ایرانی‌ها در حالی در ۶ ماهه نخست امسال و همزمان با شرایط قرمز کرونایی، روزانه ۸۵ میلیون لیتر بنزین مصرف کرده‌اند که این عدد برای ۶ ماهه اول سال ۹۹، حدود ۷۴.۵ میلیون لیتر بوده است و حکایت از رشدی ۱۴ درصدی دارد.
هر زمان که رشد مصرف بنزین شتاب گرفته، مجموعه سیاستگذاران کشور به فکر راهکارهایی برای کنترل مصرف و بهینه سازی آن افتاده‌اند. برای نخستین بار اواخر دهه ۸۰ بود که سهمیه‌بندی بنزین مطرح شد.
همین موضوع قیمت واقعی بنزین را افزایش داد اما در عمل قیمت در ایران ثابت بود که باعث می‌شد مصرف هر روز بیشتر شود. همچنین قاچاق سوخت نیز بیشتر شده بود و روزانه تا ۲۵ میلیون لیتر سوخت که از آن جمله می‌توان به بنزین نیز اشاره کرد، از کشور قاچاق می‌شد.
با آن اقدام، مصرف بنزین تا حدی فروکش کرد اما این روند دوام چندانی نداشت. کاهش قیمت نفت و ثبات قیمت ارز از سال ۹۳ به بعد سبب شد تا به تدریج سهمیه‌بندی بی اثر شود. در میانه دهه ۹۰ بود که بنزین تک‌نرخی شد و سهمیه‌بندی دیگر لزومی نداشت.
نوسان‌های شدید نرخ ارز که از اواخر سال ۹۶ آغاز شد اما دوباره فاصله قیمت بنزین را با قیمت واقعی آن افزایش داد و آبان سال ۹۸ بود که بنزین بار دیگر سهمیه‌بندی شد.
با آن اقدام نیز مصرف بنزین از بالای ۱۰۰ میلیون لیتر در روز به حدود ۷۵ میلیون لیتر رسید. اواخر سال ۹۸ با شیوع کرونا و اعمال محدودیت‌ها، مصرف بنزین کمتر شد. فروردین سال ۹۹، حتی در روزهایی مصرف تا ۴۰ میلیون لیتر در روز پایین آمد.
میانگین مصرف بنزین اگرچه در سال گذشته حدود ۸۰ میلیون لیتر در روز بود اما از ابتدای امسال مصرف بنزین دوباره اوج گرفت. افزایش مصرف بنزین باعث شد تا میانگین مصرف این سوخت در ۶ ماهه اول امسال، به ۸۵ میلیون لیتر در روز برسد. این در حالی است که میانگین مصرف بنزین در مدت مشابه سال قبل، ۷۴.۵ میلیون لیتر در روز بوده که نشان می‌دهد ایرانی‌ها ۱۴ درصد بیشتر از سال گذشته بنزین در باک‌های خود سوزانده‌اند.
ادامه روند کنونی مصرف در صورت رفع محدودیت‌های کرونا می‌تواند مصرف بنزین در کشور را به شدت افزایش دهد. موضوعی که ایران را از دایره صادرکنندگان بنزین خارج کرده و حتی تا ۲ سال آینده دوباره به واردکننده بنزین تبدیل کند.
البته با اصلاح الگوی مصرف و افزایش بهینه‌سازی مصرف سوخت می‌توان از این اتفاق جلوگیری کرد. با این حال در کنار اصلاح الگوی مصرف باید افزایش مصرف سی. ان. جی را نیز در دستور کار قرار داد.
ایران در شرایط فعلی ۴۰ میلیون مترمکعب ظرفیت توزیع روزانه سی. ان. جی دارد که می‌توان با توجه به ظرفیت خالی موجود که نزدیک به ۲۰ میلیون متر مکعب می‌شود، افزایش مصرف بنزین را کنترل کرد.
همچنین ایران که دومین دارنده ذخایر گاز جهان به شمار می‌رود، می‌تواند با تکیه بر این سوخت ملی، در مصرف سوخت مایع صرفه‌جویی کند.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied