رپرتاژ آگهی//
هزینه انتقال سند خودرو و مراحل آن
برای انتقال سند خودرو به صورت قانونی چه مراحلی را باید طی کنیم؟ چه نکاتی مانع از ایجاد مشکلات حقوقی پس از انتقال سند خودرو میشود؟ تعویض پلاک خودرو در کدام مرحله از خرید خودرو باید پیگیری شود؟ هزینه انتقال سند چقدر است و برعهده چه کسی است؟
برای انتقال سند خودرو به صورت قانونی چه مراحلی را باید طی کنیم؟ چه نکاتی مانع از ایجاد مشکلات حقوقی پس از انتقال سند خودرو میشود؟ تعویض پلاک خودرو در کدام مرحله از خرید خودرو باید پیگیری شود؟ هزینه انتقال سند چقدر است و برعهده چه کسی است؟
با توجه به تغییر احتمالی قوانین بهتر است هربار که قصد خرید یا فروش خودرو داریم پاسخ صحیح این سوالات را پیدا کنیم. در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
خرید و فروش خودرو از آن دست کارهاییست که عدم رعایت روند قانونی آن میتواند عواقب حقوقی متعددی برای فروشنده یا خریدار داشته باشد. البته این فرآیند چندان پیچیده نیست و صرفا با طی کردن مراحلی که در این مطلب عنوان میکنیم و توجه به نکات ذکر شده میتوانید بدون دغدغه کار را به سرانجام برسانید.
بعنوان یک خریدار خودرو، پس از تنظیم یک قرارداد رسمی و دریافت وکالت برای تعویض پلاک از فروشنده، براساس دستورالعمل به سراغ مراکز تعویض پلاک میرvویم. سپس برای تنظیم و دریافت سند قطعی خودرو، با در دست داشتن مدارک مربوط به طرفین و تاییدیههای تعویض پلاک به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه میکنیم. اما مهمترین نکاتی که باید در این فرآیند رعایت کنیم چه چیزهاییست؟
مراحل انتقال سند خودرو
برای هر یک از مراحلی که به طور خلاصه در بالا ذکر کردیم باید مدارکی را آماده کنید و البته نکات مهمی را نیز رعایت کنید. بازار خرید و فروش خودرو مملو از کلاهبردارانیست که از عدم اطلاع افراد سواستفاده میکنند پس بهتر است خارج از مسیری که شرح میدهیم اقدام نکنید.
تنظیم قرارداد فروش
اولین مرحله تنظیم یک قرارداد فروش بین خریدار و فروشندهی خودرو است. اولین نکته این است که به نوشتن یک مبایعهنامه دستی اکتفا نکنید و حتی اگر فروشندهی خودرو را میشناسید بهتر است دو شاهد را برای قرارداد در نظر بگیرید و اگر فروشنده آشنا نیست حتما قرارداد را در دفاتر رسمی تنظیم کنید تا وجههای کاملا قانونی برای مراجع رسیدگی حقوقی داشته باشد.
توصیه میکنیم در هنگام تنظیم قرارداد اولیه از قید شدن تمامی این موارد در متن قرارداد مطمئن شوید:
- مشخصات دقیق خودرو (مدل، رنگ، شماره بدنه، برخی ویژگیهای فنی مثل سوخت، وضعیت کارت سوخت، وسایل همراه و ...)
- قیمت نهایی توافق شده بین خریدار و فروشنده
- زمان تحویل خودرو به خریدار
- قید کامل مدارک خودرو و تاریخهای آن
- شرایط و زمان تعویض پلاک
- تعیین مسئول پرداخت بدهیها، جریمهها و مالیات و عوارض خودرو
- تعیین زمان تنظیم معامله در دفاتر اسناد رسمی
در این مرحله تنها هزینه تنظیم قرارداد را به دفاتر پرداخت میکنید که مبلغ آن توسط دفترداران تعیین شده و نرخنامه مشخصی برای آن وجود ندارد. پس از تنظیم قرارداد و تعیین زمان و شرایط تعویض پلاک (مثل دریافت وکالت از فروشنده) باید برای فک پلاک و دریافت پلاک جدید اقدام کنید.
تعویض پلاک خودرو
درحال حاضر دریافت نوبت برای تعویض پلاک خودرو تنها از طریق سیستم آنلاین نوبتدهی امکانپذیر است و حضور در مراکز بدون داشتن نوبت فقط موجب اتلاف وقت شما خواهد شد. برای دریافت نوبت تعویض پلاک باید به وبسایت nobatdehi.epolice.ir مراجعه کنید. با انتخاب استان و شهر محل سکونتتان لیست مراکز تعویض پلاک را مشاهده کرده و میتوانید تاریخ و ساعت حضورتان را نیز تعیین کنید. (نوبتها معمولا در زمان تعیین شده رسیدگی میشود با این حال بد نیست کمی زودتر از زمان مقرر در محل حضور داشته باشید)
پیش از مراجعه برای تعویض پلاک، فروشنده باید مدارک زیر را بطور کامل آماده کند:
- اصل مدارک خودرو شامل کارت ماشین، سند خودرو، برگ سبز و بیمهنامهها
- اصل شناسنامه و کارت ملی صاحب خودرو
- برگ تسویه خلافی و عوارض خودرو
- اصل آخرین کارت معاینه فنی خودرو
- قبوض پرداخت هزینه انتقال پلاک
خریدار نیز بایستی مدارک احراز هویت خود و اصل و کپی مدارک احراز محل سکونت را همراه خود داشته باشد. اصل قبوض خدماتی یا اجارهنامه رسمی منزل مسکونی مورد پذیرش مراکز تعویض پلاک است.
فروشنده میتواند در این مرحله با تنظیم یک وکالتنامهی مهلتدار برای تعویض پلاک، در این مرحله حضور نداشته باشد و خریدار با در دست داشتن مدارک کامل و وکالتنامه به مراکز تعویض پلاک مراجعه کند.
هزینه نقل و انتقال خودرو در تعویض پلاک عرفا برعهده خریدار است و توافق جانبی بر سر این موضوع برعهده طرفین معامله است.
مراکز تعویض پلاک خودرو تهران در ده منطقه از این کلان شهر قرار دارند و عموما بدلیل تراکم درخواستها، نوبتدهی در آنها بصورت هفتگی انجام میشود، بهتر است بلافاصله پس از تنظیم قرارداد اولیه برای دریافت نوبت اقدام کنید تا خریدار برای تملک خودرو و تردد با پلاک جدید زمان زیادی را معطل نماند.
انتقال سند در دفاتر اسناد رسمی
پس از طی مراحل تعویض پلاک باید با در دست داشتن مدارک زیر به یک دفتر اسناد رسمی برای تنظیم سند قطعی خودرو مراجعه کنید.
- برگ سبز جدید خودرو، بیمهنامه، کارت سوخت و اسناد خودرو
- تاییدیه مرکز تعویض پلاک
- اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
- مدارک تسویه حساب عوارض و مالیات خودرو
۳ نکته مهم درمورد انتقال سند ماشین
✓ دفاتر اسناد رسمی صرفا امور تنظیم سند رسیدگی میکند و موظف به اخذ عدم خلافی و مالیات خودرو برای تنظیم سند نیست لذا پیشنهاد میشود خریدار این دو سند را از فروشنده درخواست کند.
✓ هزینه انتقال خودرو نرخنامه مشخصی داشته و تمامی دفاتر رسمی در سطح کشور ملزم به رعایت مالیات نقل و انتقال در جدول نرخنامه مربوطه هستند. این هزینه از طرفی شامل حقالثبت و مالیات نقل و انتقال به حساب دولت و حقالتحریر معامله به حساب دفترخانه است.
✓ دفاتر اسناد رسمی برای ثبت محضری سند خودرو بایستی تاییدیه تعویض پلاک را از معاملهکنندگان خودرو دریافت کنند لذا «برگ سبز ناجا» بعنوان سند رسمی خودرو تلقی نمیشود و ثبت محضری باید انجام شود.