شمانیوز
شما نیوز

گنجینه های سازمانی

دکتر علی حیدری، عضو و نائب رئیس هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی

گنجینه های سازمانی

به گزارش شمانیوز به نقل از روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، بیست و هشتم اردیبهشت ماه پنجمین سالگرد درگذشت مرحوم دکتر مظفر کریمی است زاده دامنه کوه میلاکو روستای اسفاد در منطقه قائنات خراسان جنوبی که با سوابق کاری از وزارت بهداشت جذب سازمان تامین اجتماعی شد واز حوزه درمان شروع کرد و پس از حوزه فرهنگی و اجتماعی به حوزه بیمه ای رسید و در حالی که به اتفاق بعنوان دبیر شورای برنامه ششم سازمان تامین اجتماعی (به ریاست نگارنده) پیگیر احکام مرتبط با حوزه رفاه و تامین اجتماعی در برنامه ششم توسعه و شکل گیری نظام چند لایه تامین اجتماعی بودیم بر اثر عارضه قلبی جان به جان آفرین تسلیم کرد. روحش شاد و یاد و نامش گرامی باد.

 

او همچنین مدتی را در وزارت رفاه و تامین اجتماعی و پس از ادغام در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مسئولیت داشت و در جریان بودم که آن مرحوم نیز همانند برخی مدیران و کارشناسان دیگر سازمان بلحاظ قرار گرفتن در روند برخی تصمیم سازی ها و تصمیم گیری ها در طول سنوات خدمت خود، اسناد، مدارک و فایل های زیادی را از سیرتطورات قوانین و مقررات و نیز طرحها و برنامه های مهم در اختیار داشته است و یا حتی طرحها و مطالعات نیمه تمامی که قصد داشته است آنها را برای سازمان و یا وزارتخانه به اتمام برساند.

 

بلحاظ تغییرات پر بسامد مدیریتی و یا جابجایی واحدهای سازمان برخی نبوده از این مدارک و مستندات و فایل ها احتمالاً در سازمان و وزارتخانه موجود و یا در دسترس نیستند و همه مدیران و کارشناسان در طی ادوار مختلف احتمالاً مقید به حفظ و نگهداشت این اسناد و مدارک نبوده باشند و با درگذشت مدیران و کارشناسان موصوف و یا رسیدن به مرحله بازنشستگی، این گنجینه های سازمانی از دسترس خارج می شوند و یا امحاء می گردند. این نقیصه در مورد تامین اجتماعی به جهت اینکه فاقد رشته و مقطع تحصیلی در دانشگاه است به حوزه مطالعات نظری نیز تعمیم و تسری می یابد و بسیاری از مفاهیم و طرح های مطالعاتی و جزوات و گزارشات منبعث از آن و نیز تولید محتوای صورت پذیرفته، با درگذشت این افراد از دسترس خارج می شود.

 

در حالی که اگر رشته و مقطع تحصیلی دانشگاهی برای تامین اجتماعی وجود داشت، محتواهای تولیدی در قالب متون درسی و یا رساله های تحصیلات تکمیلی حفظ می گردید.

 

البته هستند برخی از این مدیران و کارشناسان که با وسواس و دغدغه مندی نسبت به حفظ و نگهداشت این گنجینه های سازمانی مبادرت می ورزند بطور مثال وقتی به ملاقات مرحوم دکتر مهدوی از مدیران عالی رتبه بازنشسته قبل از انقلاب (مدیر کل بودجه و تشکیلات) می رفتم، می دیدیم که با دقت و مراقبت زیاد بسیاری از کتب و نشریات مربوط به تامین اجتماعی را پس 4 دهه هنوز در کتابخانه شخصی خود نگاه داشته و حفظ کرده است. که امید وارم بتوانم با کمک خانواده محترم و معزز آن مرحوم گنجینه سازمانی بجای مانده از این همکار عالم ورجاوند و کارشناس فرهیخته سازمان را در موزه و یا مرکز اسناد سازمان به نام ایشان نگهداری کنیم.

 

بطور کلی نسلی از مدیران و کارشناسان در ادوار مختلف سازمان حضور داشته اند که علاوه بر تجربه و علم، دارای ذهن طبقه بندی شده، صاحب سبک نگارش و دست به قلم ، واجد نگاه جامع و همه جانبه نگر و قدرت تجزیه و تحلیل کلی، توانمند در گردآوری ، جمع بندی و تالیف گزارشات و به طور کلی آچار فرانسه بوده اند و مرحوم دکتر مهدوی و مرحوم دکتر مظفر کریمی نمونه ای از این افراد می باشند که رخ در نقاب خاک کشیده اند. این افراد به تبع توانمندیها و ظرفیت هایی که داشته اند در بزنگاه های سازمانی حضور داشته و علاوه بر داشته های ذهنی و خاطرات شفاهی ، اسناد و مدارک زیادی را در اختیار دارند و یا سراغ دارند و می توانند آدرس بدهند که کجا می توان آنها را یافت. که متاسفانه بسیاری از این اندوخته ها همچون دفینه هایی با درگذشت آنان به زیر خاک رفته است .

 

متاسفانه در زمینه مستند سازی تاریخ شفاهی تامین اجتماعی و مدیریت دانش ضمنی نیز در سازمان کار منسجم و مدون و مستمری صورت نگرفته است و قطعاً در سطح ستاد مرکزی و ادارات کل و مدیریت های درمان و واحدهای اجرایی سازمان همکاران شاغل و بازنشسته زیادی هستند که این اسناد و مدارک را در اختیار دارند و با کمال میل حاضرند آنرا به سازمان بسپارند. بطور کلی می توان برنامه مستند سازی تاریخ شفاهی خدمت را برای همکاران بازنشسته تعریف کرد و قبل از صدور حکم بازنشستگی طی طرحی آنان را تشویق به نگارش خاطرات خود ساخت و اسناد و مدارک تاریخی سازمانی را از آنان دریافت کرد.

 

بخاطر دارم که ارائه یک برگ تصویر سند خرید ملک توسط مرحوم ابوتراب فیضی (فعال کارگری و عضو شورایعالی تامین اجتماعی) که از زیر زمین منزل خود آورد باعث شد که مالکیت سازمان بر زمین بیمارستان سرخه حصار (لواسانی) تثبیت شود و همچنین ارائه چند برگ تصویر پیش نویس سیاستهای کلی سلامت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، از سوی مرحوم دکتر مظفر کریمی توانست به تثبیت مواضع سازمان در مقابل تیم سابق وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای حفظ بخش درمان سازمان بیانجامد .

 

در پایان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم دکتر مظفر کریمی، ابراز امیدواری می کنم که روزی بتوانیم با کمک همکاران شاغل و بازنشسته مرکز اسناد و مدارک سازمان تامین اجتماعی را با بهره گیری از گنجینه های سازمانی تاریخی موجود در کتابخانه های شخصی آنان فراهم آوریم و این دانش ضمنی را به نسل های فعلی و آتی سازمان تقدیم داشته و سازمان یاد گیرنده را شکل دهیم. امری که به مدد ظرفیت های فراهم شده در فضای مجازی با یک فراخوان و به سهولت و با کمترین هزینه قابل انجام است.

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied